Směřujeme k hrušce, ale já chci cibuli, říká Zeman

Miloš Zeman (vpravo), Petr Pithart

Miloš Zeman (vpravo), Petr Pithart Zdroj: ctk/Vit Simanek

„Hospodářský růst neoživíme spotřebou, příčinou růstu jsou investice,“ řekl dnes Miloš Zeman v Otázkách Václava Moravce v České televizi v diskusi s dalšími dvěma bývalými premiéry země – Petrem Pithartem a Jiřím Paroubkem. Nejschůdnější cestou, kterou by se podle něj mělo Česko ubírat, je model skandinávského sociálního státu.

„Politice chybí vize, ta je v práci pro lidi, můžeme to nazvat sociální stát,“ dal Zemanovi za pravdu Paroubek. „S tím souvisí i současné sociální problémy, byly by daleko menší, kdyby vláda nešla cestou tupých škrtů, které zvyšují sociální napětí,“ dodal.

Zeman jako vzor pro směřování české ekonomiky uvedl Švédsko. „Je jednou z nejúspěšnějších zemí co se týče konkurenceschopnosti a vzhledem k vysoké míře zdanění boří mýtus, podle nějž by vyšší daně dusily právě snahu Česka o vyšší konkurenceschopnost,“ uvedl Zeman.

Průměr daňové kvóty v EU je 40 procent, Česká republika má proto podle bývalého šéfa sociálních demokratů prostor k pohybu daní směrem vzhůru. Zeman je také příznivcem progresivního zdanění „To má kromě rozpočtové funkce také sociální funkci. Snižuje disparitu mezi nejvyšší a nejnižší příjmovou skupinou,“ uvedl.

Při zhodnocení obecného směřování země si Zeman pomohl přirovnáním. „Směřujeme k hrušce, ale já chci cibuli,“ uvedl. Cibule je v tomto přirovnání symbolem společnosti se silnou střední třídou, současná politika vlády však podle Zemana míří k symbolické hrušce s úzkou skupinou bohatých, podvyživenou střední třídou a širokou skupinou lidí s nízkými příjmy, kteří ztratili naději na lepší život. Smutným faktem podle Zemana je, že ve zmiňované podvyživené střední třídě jsou například učitelé.

„Jedna strana navrhuje tupě škrtat, druhá se zaměřuje na příjmovou stránku, což je intelektuálně náročnější,“ zhodnotil Zeman.

Současné problémy Evropské unie podle Zemana souvisí s tím, že vedle společné evropské měny chybí společná evropská fiskální a daňová politika.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.