Sňatek z rozumu: Pražská ČSSD kývla na spolupráci s TOP 09

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Gabriela Cinkova

Pražská TOP 09 a ČSSD domluvily novou podobu vedení hlavního města. ČSSD bude tolerovat menšinovou radu TOP 09 a primátorem bude Tomáš Hudeček (TOP 09). Ve čtvrtek bude na jednání zastupitelstva zvolen novým primátorem a zároveň budou dovoleni členové napříště jednobarevné rady. Obě strany po dnešním jednání zdůraznily, že spolu neuzavřely koalici. ČSSD tvrdí, že nadále zůstává opoziční stranou.

„Je to sňatek ani ne tak z rozumu, jako z donucení,“ řekl po jednání zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Sociální demokraté podle dokumentu 500 dní pro Prahu, na němž se obě strany dohodly, podpoří požadavky TOP 09, mezi nimiž jsou mimo jiné zadání nového územního plánu, pokračování projektu opencard nebo řešení situace Kongresového centra Praha. Strany se rovněž dohodly na odkupu akcií společnosti Pražské služby a Pražská plynárenská, ve kterých je město většinovým vlastníkem. Sociální demokraté při hlasování v zastupitelstvu podpoří záruku na osmimiliardovou směnku pro dopravní podnik (DPP).

TOP 09 zase přistoupila na požadavky ČSSD na nezvyšování předplatních kuponů MHD, že bude koordinovat se socialisty další postup ohledně Výstaviště nebo prodeje bytů, rozdělení peněz z loterií, zavedení jednoho volebního obvodu a řešení dopravní situace Spořilova. „Dále požadujeme nezvyšovat běžné sociální výdaje, dokončit výstavbu trasy metra A a tunelu Blanka,“ řekl zastupitel ČSSD Karel Březina. Dodal, že obě strany spolu budou spolupracovat při sestavování rozpočtu na příští rok.

Zástupci ČSSD obsadí osm křesel předsedů výborů zastupitelstva z celkového počtu deseti výborů. V každém výboru budou čtyři zástupci TOP 09, tři za ČSSD a ODS a jeden komunista.

Hudečka na pozici primátora navrhl na pondělním jednání zastupitelský klub TOP 09. Dokument 500 dní pro Prahu na pondělním jednání schválil i zastupitelský klub a krajský výkonný výbor pražské ČSSD.

Předseda klubu zastupitelů Ondřej Pecha sdělil, že pražská ODS nebude na čtvrtečním zasedání zastupitelstva volbu nové rady a primátora podporovat. „Uvidíme, jak to dopadne, a jak bude tento formát fungovat,“ poznamenal Pecha. „Nechtějte po mně žádné emoce, jsme profesionálové, mají většinu a přehlasovali nás,“ dodal.

Koalice TOP 09 a ODS skončila zhruba před třemi týdny. Zastupitelstvo odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), skončili i zbylí radní za ODS. Občanská demokracie, která vládla Praze 22 let, tak přešla do opozice. Následná koaliční vyjednávání byla neúspěšná, skončila hlavně na sporu o to, která ze stran získá primátorské křeslo.