Sněmovna nemá kompletní vedení, místopředsedu nevybrali ani ve druhém kole

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

Poslanecká sněmovna ani po dnešku nemá všechny místopředsedy. Poslanci vybírali mezi Petrem Gazdíkem z TOP 09 a Tomiem Okamurou z hnutí Ústvit přímé demokracie. Žádný z nich nezískal potřebný počet hlasů ani v prvním, ani ve druhém kole.

Gazdík dostal 74 hlasů, Okamura 67. Pro zisk místopředsednického křesla je nutné obdržet nadpoloviční většinu hlasů z přítomných poslanců. Následovat musí třetí volba, ke které ale dnes nedojde, protože musí opět proběhnout celý proces návrhů, jak uvedl Český rozhlas.

Favoritem na místopředsednický post je podle koaličních lídrů Petr Gazdík. Zvolit na post čtvrtého místopředsedy dolní komory zástupce strany TOP 09 by bylo logické, jak prohlásil místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek. „Strana TOP 09 na to má určitý nárok z hlediska výsledků voleb,“ uvedl Zaorálek v České televizi. Za pravdu dal Zaorálkovi také šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Sociální demokraté vnímají výsledek voleb a já osobně se domnívám, že Gazdík je dobrý kandidát,“ prohlásil Sklenák.

Jiný názor ze zřejmých důvodů panuje v Úsvitu přímé demokracie. „Naši zástupci se snažili vysvětlit jiným politickým stranám, že není dobré podporovat Kalouskovu TOP 09 a tím legitimizovat jeho politiku. Bez hlasů levicových stran – ČSSD a KSČM - nemůže být místopředseda z TOP 09 zvolen,“ prohlásil šéf Úsvitu Okamura ještě před volbou.

Vedení sněmovny téměř kompletní
Do čela sněmovny se již probojoval Jan Hamáček za ČSSD, třemi už zvolenými místopředsedy jsou Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a komunista Vojtěch Filip (KSČM).

Sněmovna dnes ustaví výbory

Po druém kole volby bude sněmovna ustavovat 17 výborů a následně potvrzovat jejich předsedy. Mandátový a imunitní výbor už je zvolený. Zákonodárci mají také projednat návrh na úhradu nákladů politickým stranám za sněmovní volby. Dohromady strany dostanou 483 milionů korun.

Jana Havligerová: Na vládu je čas. Kam vede spěch, víme