Sněmovna proplatila Filipovi cestu do Ruska, i když se od ní distancovala

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Sněmovna už uhradila listopadovou cestu Vojtěcha Filipa (KSČM) do Ruska, od níž se poslanci tehdy usnesením distancovali. Stála zhruba 44 tisíc korun. Část poslanců s proplacením cesty nesouhlasila, některým zákonodárcům se totiž nelíbil způsob, jakým byla cesta schválena.

Spor se vedl o způsob schválení cesty do Moskvy, kam Filipa pozval jeho protějšek ze Státní dumy Sergej Železňak. Železňak je kvůli anexi ukrajinského Krymu na sankční listině Spojených států a Evropské unie. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdil Roman Žamboch z tiskového odboru dolní komory.

Cestu schválil předseda Sněmovny Jan Hamáček, ačkoli zahraniční aktivity většinou schvaluje organizační výbor. Pravomoc předsedy se vztahuje v podstatě na neodkladná rozhodnutí. Hamáček svůj postup hájil a stál si za tím, že své pravomoci nepřekročil. Záležitost poslanci řešili ve výboru v prosinci. Hamáčkův postup následně potvrdil posudek sněmovních právníků.

Hamáčkova předchůdkyně ve funkci Miroslava Němcová z opoziční ODS podotkla, že smysl proplacení nechápe. Sněmovna se od Filipovy cesty distancovala a následně přijala usnesení, že předseda KSČM dolní komoru v Rusku nereprezentuje. Podle Němcové tedy nebyl důvod cestu proplácet.