Sobotka: Chceme přijmout stovky uprchlíků. Ale dobrovolně, bez kvót

Migrantka zachráněná u břehů Libye

Migrantka zachráněná u břehů Libye Zdroj: ctk

Česká republika je schopna dobrovolně přijmout stovky migrantů. S tím předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) vystoupí na nadcházejícím summitu EU. O konkrétních číslech se ale v Bruselu jednat nebude a Sobotkův mandát je ani neobsahuje. Do konce léta chce vláda prověřit, kolik migrantů může Česko skutečně vzít. Českou pozici kritizuje opoziční ODS.

„Bude mluvit o tom, že Česká republika je schopna být solidární sama a dobrovolně. Že nepotřebuje, aby nám někdo přikazoval, co máme dělat, že si umíme poradit sami,“ přiblížil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD), s čím Sobotka vystoupí při debatě o řešení migrační krize.

Jeho součástí jsou i navrhované kvóty na přerozdělování uprchlíků z Itálie a Řecka, které Česko a další země odmítají, což Sobotka v Bruselu zopakuje.

„Jsme připraveni nabídnout v rámci jednání Evropské rady, že jsme připraveni pomoci konkrétně Itálii nebo Řecku v rozsahu několika set uprchlíků, o které by se Česká republika postarala do doby, než bude rozhodnuto o jejich žádosti o azyl na půdě Evropské unie,“ uvedl k tomu Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády.

Přečtěte si komentář Lenky Klicperové:

„Je to projev naší solidarity, ale je to současně i naše alternativa vůči tomu systému povinných kvót, který odmítáme,“ dodal premiér. Na základě schváleného mandátu vlády bude na summitu za Česko požadovat výrazně efektivnější ochranu vnějších hranic EU a fungující návratovou politiku uprchlíků a větší schopnost bojovat s pašeráky migrantů do Evropy. Zopakuje také závazek české vlády pomáhat migrantům, kteří jsou ve svých zemích ohroženi.

Podle ODS je to ale „nedobrovolně dobrovolné rozhodnutí“. „V situaci, kdy ani nevíme, zda někdo z těchto uprchlíků má zájem do ČR jít, je tato pseudonabídka svou logikou postavená na hlavu. Sobotka nechce kvóty na uprchlíky, ale dobrovolně je vlastně dodrží. Vlk se nažere, ale koza celá nezůstane,“ uvedl předseda strany Petr Fiala.

„Pokud vláda neposkytne jasné a konkrétní informace o průběhu, realizaci a nákladech tohoto kroku, je pouze líbivým gestem vůči evropské byrokracii, které může mít vážné dopady na bezpečnost naší země, a proto je nutné ho odmítnout,“ dodal.

Vláda prý zjistí, kolika lidem může pomoci

Podle Prouzy chce vláda do konce léta znát maximální kapacitu, kolik migrantů bude moci Česko přijmout, aby pak mohla jednat s dalšími evropskými státy, jak jim s přílivem uprchlíků pomoci. „Na konci léta budeme vědět, jaké máme kapacity a budeme se bavit o tom, jestli budeme přijímat lidi, kteří jsou dneska v Německu, nebo spíš ulehčit Itálii nebo Řecku,“ poznamenal státní tajemník.

Do té doby bude vláda podle něj o této otázce diskutovat se zaměstnavateli a odbory, aby měla představu, kde by byla pro migranty volná místa, aby se mohli integrovat do společnosti. „Bude to o diskusi s kraji a obcemi, kde můžeme nabídnout bydlení,“ dodal Prouza, podle něhož u výběru uprchlíků bude na prvním místě jejich bezpečnostní prověrka.

Počet uprchlíků na milion obyvatel:Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org

Počet uprchlíků na 1000 km2.Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org