Sobotka doufá, že mezi Zemanem a ČSSD budou korektní vztahy

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka se tento týden sejde se zvoleným prezidentem a někdejším šéfem strany Milošem Zemanem. Sobotka to uvedl pořadu Partie televize Prima. S budoucí hlavou státu bude chtít hovořit o tom, že nejsilnější parlamentní strana si přeje mít s novým prezidentem korektní a věcné vztahy.

„Popravdě řečeno nevím, kolik si na mne nový prezident udělá času, ale témat, o kterých bychom chtěli hovořit, je celá řada. Takže doufám, že časový prostor bude dostatečný,“ prohlásil Sobotka. Připustil přitom, že jeho vztah k Zemanovi je složitý, stejně jako vztah celé ČSSD k prezidentovi.

Zeman byl úspěšným předsedou strany, vedl její menšinovou vládu. Se sociální demokracií se ovšem rozešel poté, co jej někteří její zákonodárci v roce 2003 nepodpořili v parlamentní prezidentské volbě. Poté spoluzaložil neparlamentní Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ), jejímž je nyní čestným předsedou.

Sobotka připomněl, že ČSSD před druhým kolem volby Zemana voličům doporučila a dala mu přednost před druhým finalistou, ministrem zahraničí a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. „To si myslím, že by nám korektní a věcné snahy mělo usnadnit,“ poznamenal. Předseda sociální demokracie zdůraznil, že strana respektuje Zemanův silný mandát, získaný ve většinové volbě.

Kalousek: Snad bude hlas Česka ve světě jednotnější

Od Zemana Sobotka očekává především pohled do budoucnosti. „Já zaznamenal řadu výroků pana prezidenta, kdy se jednak přihlásil k levicovým hodnotám, jednak se přihlásil k tomu, že má jinou představu o vládě,“ řekl Sobotka. Jestliže má v roce 2014 nastat změna vlády, kterou si přeje také Zeman, je podle předsedy ČSSD jen těžko možné si představit, že by se uskutečnila bez toho, aby jeho strana ve volbách porazila ODS a TOP 09.

Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že on schůzku se Zemanem nyní naplánovanou nemá, ale pokud by jej nastupující prezident pozval, samozřejmě by přišel. Čeká ale, že se Zeman sejde se Schwarzenbergem.

Taková schůzka bude podle Kalouska mít dvojí rozměr. Půjde nejen o diskusi s předsedou strany, ale také o rozhovor zvoleného prezidenta s ministrem zahraničí. „Bylo by velmi příjemné, kdyby Černínský palác a Pražský hrad nemluvily různou zahraniční politikou,“ řekl Kalousek. Zeman avizoval schůzky s předsedy parlamentních stran na příští týden.