Sobotka kritizuje Babiše: V dozorčí radě ČEZ by měli být lidovci i opozice

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Mezi politiky roste odpor proti novému obsazení dozorčí rady energetického gigantu ČEZ, kam si ministr financí Andrej Babiš prosadil převážně svoje lidi. Premiér Bohuslav Sobotka dnes podpořil lidovce prohlášením, že by měli mít právo na svého zástupce v tomto orgánu. Oproti předpokladům tam totiž KDU-ČSL svého člověka nemá. Sobotka je i pro zastoupení opozice.

„Nepochybně KDU-ČSL má právo na to, aby nějakého svého zástupce, experta do dozorčí rady ČEZ vyslala. Současně se domnívám, tento názor zastávám již delší dobu, že by v dozorčí radě takto významné polostátní společnosti měl být přítomen také zástupce opozice. V minulosti tomu tak bývalo, myslím, že vláda nemá důvod cokoli před opozičními stranami tajit,“ řekl Sobotka.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka je ve středu plánovaná standardní koaliční rada, kde koaliční strany personální obsazení rady proberou. „Není zvykem, aby dozorčí rada byla ovládnuta nominanty jedné strany,“ napsal ČTK vicepremiér Pavel Bělobrádek. Podle Sobotky by se na koaliční radě mohlo diskutovat spíše o účasti opozice.

Ministerstvo financí v pátek výrazně obměnilo dozorčí rady v několika klíčových státních a polostátních firmách. V energetické společnosti ČEZ je nových sedm z osmi zástupců, které stát v dvanáctičlenném orgánu má. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Toho nová dozorčí rada na prvním zasedání zvolila předsedou.

Nově jsou v dozorčí radě ČEZ mimo jiné první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra obrany Jiří Borovec nebo Jiří Tyc, který se podílel na energetickém programu ANO. Mezi dalšími byli do rady zvoleni poradce ministra průmyslu Vladimír Vlk a Petr Blažek z odboru strategie ministerstva financí. Sedmičku nových členů doplňují Lubomír Charvát a Zdeněk Černý.

Michal Šnobr: Babiš si otevřel dveře do ČEZ. Dokořán