Sobotka: Musíme mít zájem na účasti v projektech NATO

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Česká republika musí mít podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zájem na účasti na společném výcviku a cvičeních s armádami zemí Severoatlantické aliance, řekl v reakci na možné rozšíření evropské operace USA Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) o Českou republiku. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se Česko bude účastnit častějších cvičení se spojenci i v rámci této operace. Její podstatou ale podle obrany není trvalá přítomnost amerických vojáků v ČR.

Portál DefenceNews ve středu informoval o údajném záměru Spojených států rozšířit evropskou operaci zaměřenou na podporu amerických spojenců před možnou ruskou hrozbou o Českou republiku, Maďarsko a Gruzii.

Misi Atlantic Resolve spustili Američané loni v reakci na volání některých evropských spojenců z NATO, kteří se cítí být ohroženi ruským přístupem k ukrajinské krizi. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk.

Bohuslav Sobotka: Musíme mít zájem na tom, abychom participovali na projektech společného výcviku a společných cvičení

„My se účastníme spojeneckých vojenských cvičení, řada těchto spojeneckých vojenských cvičení je organizována i v České republice,“ uvedl Sobotka. Česko má podle něj k dispozici řadu vojenských prostorů a újezdů a chce, aby byly využívány. „Předpokládám, že ty informace, které se objevily, tak se týkají zesílení intenzity americké účasti ve vojenských cvičeních, která budou organizována v Evropě,“ poznamenal dále.

Některá z těchto cvičení by se podle něj mohla odehrát i v Česku. „Myslím si, že musíme mít zájem na tom, abychom participovali na projektech společného výcviku a společných cvičení, abychom sdíleli zkušenosti dalších armád NATO,“ dodal.

S trvalou přítomností amerických vojáků operace nepočítá

„Podstatou programu Atlantic Resolve není trvalá přítomnost amerických vojáků v ČR, ale posílení příspěvku amerických ozbrojených sil k obranyschopnosti NATO prostřednictvím častějších společných cvičení s evropskými spojenci. ČR v tomto ohledu není výjimkou,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany.

„Větší americká aktivita v Evropě a další mnohonárodní cvičení jsou součástí opatření přijatých vloni na summitu NATO ve Walesu. My tuto iniciativu vítáme a společných cvičení se dle našich možností budeme aktivně účastnit,“ doplnil Stropnický.

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná se domnívá, že rozšíření operace povede k přítomnosti amerických vojáků v Česku, s čímž nesouhlasí. „Nevidím sebemenší důvod, proč bychom měli trpět v České republice jejich přítomnost. Pokud USA chtějí dělat vojenské manévry, ať si je dělají doma,“ zdůraznila.

Loni v červnu Sobotka prohlásil, že Česko nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě. Země tehdy podle něj nic takového s ohledem na bezpečnostní situaci nepotřebovala. Ministerský předseda tak reagoval na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě.

Šašek provokuje: A mužem roku se stává... Vladimir Putin