Sobotka: Ohledně plánů vlády se Zemanem nemáme zásadní rozpory

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Zhruba pět hodin jednali v Lánech prezident Miloš Zeman a jeho poradci s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) o dosavadní činnosti a dalších plánech koaliční vlády. Zásadní rozpory podle Sobotky oba politici nemají. Migrační krize, ohledně níž mají odlišné názory, se podle něho v debatě dotkli spíše okrajově. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se diskutovalo o dvou okruzích, o domácí a o zahraniční politice.

„Domácí politika, zde ocenění odblokování ekonomického růstu, konstatování skluzu u některých zákonů. Zahraniční politika, zde nadále panuje neshoda mezi panem prezidentem a panem premiérem v otázce migrační krize a způsobu jejího řešení,“ napsal Ovčáček.

„Musím říci, že jsme nenašli nějaká témata z hlediska plnění vládního programu, kde by byly nějaké zásadní nebo velké rozpory,“ řekl po jednání novinářům Sobotka.

Problém vidí spíše v tom, aby vláda stihla záměry dotáhnout legislativně do konce. Ne vše je připraveno, podotkl Sobotka a zmínil zákon o sociálním bydlení a napravení odměňování ve zdravotnictví. Značná část dalších slibovaných zákonů již v Parlamentu je.

Už před dnešní debatou Sobotka zveřejnil dvě desítky bodů, které bude z pozice premiéra prosazovat. „Není žádný spor o tom, že je nutné rychle schválit prokazování původu majetku,“ řekl po jednání s prezidentem premiér. Chce, aby byl účinný od příštího roku.

Samozřejmě je tady velká výzva udržení hospodářského růstu, zrychlení čerpání evropských prostředků

V případě zákona o zavedení obecného referenda upozornil na to, že jelikož jde o ústavní předlohu, koalice bude muset v obou parlamentních komorách vyjednat podporu s opozicí. Ústavní většinu totiž vláda ve Sněmovně a Senátu nemá. Obsah zákona nebyl věcí polemiky, dodal premiér.

Z dosavadní činnosti vlády Sobotka vyzdvihl podporu hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti, posílení sociální soudržnosti a posílení bezpečnosti.

„Samozřejmě je tady velká výzva udržení hospodářského růstu, zrychlení čerpání evropských prostředků,“ řekl premiér a zmínil v této souvislosti debaty s Evropskou komisí ohledně platnosti starších posudků vlivu dopravních staveb na životní prostředí. Před novináři hovořil taky o dalším zvýšení minimální mzdy, která by podle Sobotkova názoru měla od příštího roku vzrůst na 11 tisíc korun.