Sobotka: Operační programy by mohl Brusel schvalovat od konce dubna

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

První čtyři operační programy by mohla Evropská komise Česku schválit na přelomu dubna a května. Po dnešním setkání s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj se nyní čeká na revizi evropského rozpočtu.

„Máme čtyři operační programy ve fázi vysoké připravenosti. Na úrovni Evropské unie nyní musí dojít ke schválení revize víceletého finančního rámce. To se má stát na konci dubna, na to čekáme. Hned pak by mělo následovat schválení těchto čtyř operačních programů,“ řekl premiér. Které přesně operační programy jsou nejvíce připraveny, premiér nesdělil.

Schvalování dalších operačních programů pak prý bude následovat ještě během prvního pololetí letošního roku.

Výrazný skluz

Česká republika má ve vyjednávání nových operačních programů výrazný skluz. Je jednou z posledních zemí EU, která nemá ještě schválen ani jeden operační program. Vyjednávání s Evropskou komisí dlouho blokoval chybějící zákon o státní službě a legislativa o procesu EIA v rozporu s evropským právem. Tyto zásadní připomínky Česko v minulých měsících odstranilo.

Kromě toho měla EK desítky dalších, převážně technických připomínek. Ještě na konci listopadu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová varovala, že Česko neplní 70 procent předběžných podmínek EK, jejichž splnění je podmínkou pro čerpání dotací z fondů EU.

Miliardy z fondů

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Vláda neví, co si počít s 300 úředníky, kteří rozdělují eurodotace