Sobotka se Zemanem chtějí využít rozporů ve vládě

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází na setkání s nastupujícím prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází na setkání s nastupujícím prezidentem Milošem Zemanem.

Jak svrhnout současnou vládní koalici se přišel za Milošem Zemanem poradit šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. ČSSD si podle něj přeje brzký konec koaličního kabinetu a svůj odpor k vládním krokům opakovaně vyjádřil i Zeman. Zatím vládní tábor drží pohromadě, sociální demokraté ale chtějí využít každé známky nejednoty.

„Shodli jsme se na tom, že současná vláda je neúspěšná,“ řekl po jednání Sobotka. Sociální demokraté jsou podle něj připraveni vyvolat další hlasování o nedůvěře vlády, pokud se objeví trhliny v soudržnosti koaličních stran. „Mluvili jsme o situaci současné vládní koalice v Poslanecké sněmovně. O tom, že její pozice je velmi křehká,“ dodal.

Podle šéfa sociálních demokratů by se Zeman po nástupu do funkce měl zasadit o přistoupení ČR k evropskému fiskálnímu paktu. Prezident by se měl také vymezit vůči výjimce z lisabonské smlouvy, kterou prosadil současný prezident Václav Klaus.

Sobotka se Zemanem probírali jmenování nových členů Ústavního soudu, toto téma ale po schůzce nijak nekomentovali. Několika ústavním soudcům letos končí mandát. Sociální demokracie si podle Sobotky přeje, aby byl Ústavní soud doplněn na plný počet členů. Návrhy na jmenování soudců by měl prezident připravit po konzultacích se zástupci Senátu, kde má převahu levice, podotkl lídr ČSSD před setkáním se Zemanem.

Zhruba dvě a půl hodiny trvající schůzka byla prvním setkáním obou politiků po deseti letech. V roce 2003 část poslanců ČSSD nedala Zemanovi hlas v parlamentní volbě prezidenta a neúspěšný kandidát je tehdy označil za zrádce.