Sobotka: Válková má poslední šanci, pokud zaváhá, bude muset odejít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Dnešní odvolání náměstka ministerstva spravednosti Pavla Šterna, který byl nominován ČSSD, se změnil v koaliční přestřelku. Šéfku resortu z hnutí ANO Helenu Válkovou totiž tvrdě zkritizoval premiér a předseda socialistů Bohuslav Sobotka. Podle něj má Válková poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení ministerstva. Pokud tuto možnost promarní a projeví jakékoli další zaváhání, bude muset z funkce odejít. Naopak šéf ANO Andrej Babiš za Válkovou stojí a názor Sobotky nesdílí.

Válková nemá personální problémy poprvé. V minulých týdnech řešila spory s náměstkyní Hanou Marvanovou, která nakonec úřad opustila. Nyní se ministryně přela s náměstkem Šternem kvůli tendru na náramky. Štern podal kvůli jejímu postupu dokonce trestní oznámení na policii.

„Paní Válková byla do funkce ministryně nominována hnutím ANO a toto hnutí, jak jsem zjistil po rozhovoru s jeho předsedou Babišem, v současné době nenavrhuje její odvolání. Oznámil jsem dnes paní Válkové, že to budu respektovat,“ vyjádřil se po společné podvečerní schůzce trojice politiků Sobotka.

Po zaváhání změna

Pokud teď projeví jakékoli další zaváhání, bude ČSSD podle Sobotky požadovat změnu v čele resortu. „Paní Válková má podle mého názoru poslední šanci, aby prokázala, že je schopna bez opakované negativní medializace řídit ministerstvo a plnit vládní program. Pokud tuto možnost promarní, bude muset z funkce odejít,“ doplnil ministerský předseda.

Celé vyjádření premiéra Sobotky
Paní Válková byla do funkce ministryně nominována hnutím ANO a toto hnutí, jak jsem zjistil po rozhovoru s jeho předsedou (Andrejem) Babišem, v současné době nenavrhuje její odvolání. Oznámil jsem dnes paní Válkové, že to budu respektovat. Současně jsem ji informoval o tom, že pokud projeví jakékoliv další zaváhání při vedení úřadu, bude ČSSD jako koaliční strana požadovat změnu v čele ministerstva spravedlnosti. Paní Válková má podle mého názoru poslední šanci, aby prokázala, že je schopna bez opakované negativní medializace řídit ministerstvo a plnit vládní program. Pokud tuto možnost promarní, bude muset z funkce odejít a nebude to moci svádět na žádného ze svých podřízených.

Válková odvolání Šterna zdůvodnila jeho chováním. Dnes již bývalý náměstek v minulých dnech odmítl dát své nadřízené podrobnější údaje k tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a následně podal u trestní oznámení. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu výběrového řízení informace, na které nemá nárok.

Válková následně tendr zrušila, což odůvodnila pochybnostmi o transparentnosti. Dnes spor vygradoval, když ministryně postup Šterna označila za cílený manévr, který byl projednán se sociální demokracií a jehož výsledkem mělo být její odvolání z funkce.

Válková může mít problém s komunikací, připustil Babiš

Babiš tvrdí, že Válková postupovala podle zákona. „Ministryně dělala svoji práci. Musím jí dát za pravdu,“ řekl Babiš, který se ale v minulých dnech setkal i se Šternem a vyjádřil mu podporu. Šéf ANO to dnes zdůvodnil tím, že si myslel, že šlo o tendr. „Nebyl to tendr, ale průzkum trhu, a ten se nedělá utajeně,“ poznamenal Babiš. Připustil ale, že ministryně může mít problémy s komunikací se svými podřízenými

Babiš doufá, že situace na ministerstvu spravedlnosti nyní uklidní a že ČSSD nominuje na uvolněné místo náměstka nového odborníka. Kdy se tak stane, není podle Babiše jasné.