Sobotka: Volební výsledky vládu nerozloží

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Sociální demokracie podle svého předsedy Bohuslava Sobotky neuspěla především v těch městech, kde řešila vlastní vnitrostranické problémy, nebo tam, kde se příliš zahleděla do sebe. Sobotka si také nemyslí, že by výsledky voleb měly mít vliv na vládní koalici a že by vedly k výměně resortů mezi vládními stranami.

Volební souboj podle něj vládu nerozloží. Doufá, že ČSSD bude mít i nadále v horní komoře nejsilnější klub a společně s koaličními stranami bude ovládat většinu. Uvedl to v diskusním pořadu České televize.

ČSSD uspěla v komunálních volbách spíše v okresních městech, v krajských ji většinou porazilo vládní hnutí ANO. Sociální demokracie tratila například v Ostravě, kde proti ní kandidoval také ostravský primátor a bývalý člen ČSSD Petr Kajnar.

Právě spory mezi současnými a bývalými členy ČSSD na Ostravsku mohly mít podle Sobotky na výsledek vliv. „V řadě míst se ČSSD porazila sama svými spory. To zapouzdření ČSSD v řadě měst vedlo k tomu, že výsledek byl o něco slabší, než jsme očekávali,“ řekl Sobotka.

Lépe dopadla sociální demokracie v senátních volbách, kdy do druhého kola postupuje 19 jejích kandidátů. V některých obvodech se ve finále střetnou s kandidátem koaliční strany.