Soud potvrdil předběžné opatření na OKD, tu prověřuje protikorupční policie

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku Zdroj: ctk

Společnost NWR Holdings B.V. neuspěla u Vrchního soudu v Olomouci s odvoláním proti předběžnému opatření ostravského krajského soudu, kterým byl výkon jejích akcionářských práv v černouhelné společnosti OKD podřízen souhlasu věřitelů či soudu. O hospodaření OKD, která je od května v úpadku a má mnohamiliardové dluhy, se také začala zajímat protikorupční policie. Kriminalisté prověřují podezřelé transakce OKD i majitele společnosti NWR Holdings B.V.

Firma OKD například ručila za miliardové dluhopisy a některý její majetek byl převeden na jiné společnosti. Vrchní soud předběžné opatření v pátek potvrdil a své usnesení zdůvodnil tím, že je třeba kontrolovat rozhodnutí majitele OKD.

Odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci podala NWR Holdings B.V. na začátku června. Její právníci se domáhali zrušení části předběžného opatření ohledně rozhodování valné hromady či jediného společníka OKD. Krajský soud totiž stanovil podmínku, že v těchto případech je nutný souhlas prozatímního věřitelského výboru nebo insolvenčního soudu. Podle NWR Holdings B.V. jsou předběžným opatřením omezena její akcionářská práva.

„Policejním orgánem (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality) je vedeno trestní řízení pro podezření ze spáchání zločinů porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití informace a postavení v obchodním styku, kterého se měly dopustit blíže neustavené osoby jednající jako orgány OKD a NWR N.V (vlastník společnosti NWR Holdings B.V.),“ stojí v usnesení Vrchního soudu v Olomouci, který v pátek rozhodoval o odvolání NWR Holdings B.V. proti vydání předběžného opatření na OKD.

Majetek jen za 6,75 miliardy

Vrchní soud upozornil, že NWR Holdings B.V spolu se svým jediným společníkem NWR N.V. kvůli dluhopisům zatížila OKD závazky v hodnotě nejméně 10,5 miliardy korun, které nyní v insolvenčním řízení uplatňuje Citibank. OKD má podle vrchního soudu na uspokojení pohledávek věřitelů v celkové výši bezmála 17,3 miliardy korun majetek v hodnotě 6,75 miliardy korun.

OKD ručí za několikamiliardové dluhopisy vydané společností NWR N.V., přičemž dokumenty za emitenta těchto obligací i ručitele podle vrchního soudu podepsala jedna a tatáž osoba. Senát vrchního soudu upozornil, že společnosti NWR N.V. a NWR Holdings B.V. své dluhy nezaplatily, takže zodpovídají za to, že uspokojení věřitelů OKD bude podstatně nižší, než kdyby těžební společnost za dluhopisy neručila.

„Existuje zde tudíž reálné nebezpečí v nepřiměřeném jednání těchto společností, a to ohledně rozhodování o majetku dlužníka (OKD), ale i ohledně rozhodování o personálních změnách u dlužníka,“ stojí v usnesení vrchního soudu. Podle soudu je nutné předběžným opatření kontrolovat korporátní rozhodování. „Není totiž ve společném zájmu věřitelů, aby jediný akcionář po pravomocném rozhodnutí o úpadku dlužníka bez omezení a k tíži věřitelů například volil či odvolával členy představenstva nebo rozhodoval například o fúzi či jiné přeměně společnosti,“ uvedl vrchní soud.

Střet zájmů

Ostravský krajský soud předběžné opatření zdůvodnil tím, že hrozí střet zájmů. Firmy z mezinárodní skupiny Ad Hoc Group (AHG), která podle soudu „v konečném důsledku ovládá společnost NWR a tím nepřímo i OKD“, jsou totiž zároveň hlavními věřiteli těžební společnosti. Podle právníků NWR to ale není pravda a největším přihlášeným věřitelem je londýnská Citibank. Podle ostravského soudu Citibank figuruje jako zástupce držitelů dluhopisů.

OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V květnu podala sama na sebe insolvenční návrh, v němž uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Pohledávky už u soudu přihlásilo přes 500 jejích věřitelů. V dolech, kde nyní i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12.000 lidí, se dál těží uhlí. Problémy OKD řeší i vláda, která se zabývá tím, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na provozní výdaje. OKD se totiž potýká s nedostatkem finanční hotovosti. O budoucnosti firmy budou v srpnu rozhodovat věřitelé.