Soud projednává vraždu Housky, obžalovaný odmítl vypovídat

Roman Houska

Roman Houska Zdroj: ctk

Krajský soud v Ústí nad Labem dnes začal projednávat případ vraždy podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Obžalovaný Michal Krnáč odmítl vypovídat. Krnáčovi hrozí za loupežnou vraždu až 20 let vězení.

Na dnešek soud naplánoval i promítání záznamu z rekonstrukce vraždy. V týdnu od 20. října by měli vypovídat svědci, včetně Houskovy partnerky Jany Vaňhové, znalci, psychiatr a psycholožka. „Pokud nebudou vzneseny požadavky na další dokazování, mohl by 24. října padnout rozsudek,“ řekla mluvčí soudu Lenka Lasovská.

V přípravném řízení bývalý voják Krnáč vypověděl, že vražda nebyla plánovaná a že se s Houskou pohádal. Prý náhodou vstoupil na jeho pozemek. Uvedl, že podnikatel k němu vyběhl, a tak se bránil paralyzérem. „Chtěl jsem ho odradit od útoku,“ řekl Krnáč. Později třikrát vystřelil, ale Housku prý nezasáhl. „Pak se začal hroutit jako hadrová panenka. Pak jsem ho zasáhnul ještě jednou,“ vypověděl v přípravném řízení Krnáč.

Když zjistil, že je Houska mrtvý, udělalo se mu prý špatně. Pak si všiml kamer, vzal klíče a vešel do domu. „Napadlo mě, že by tam mohl být ovladač kamer a že bych to mohl vymazat. V domě jsem hledal ten ovladač. Když jsem ho nenašel, zamknul jsem dveře a utekl přes zahradu,“ řekl Krnáč policistům. O tom, že zabil vlivného člena ČSSD, se prý dozvěděl až později, když se doma díval na zprávy. „Tam jsem se poprvé dozvěděl, že jsem zastřelil pana Housku. Nevěděl jsem ale, kdo to je,“ dodal Krnáč.

Nejasnosti jsou kolem nábojnic z místa činu. Podle obžaloby je Krnáč sesbíral a odnesl, ten to odmítl. „Zůstaly tam po mně balistické stopy, střely a nábojnice,“ dodal Krnáč. Podle zvyku z armády pak prý zbraň vyčistil a rozebral.

Houskova rodina požaduje odškodné v celkové výši přes dva miliony korun. Nejvíc, milion, chtějí pro Houskovu třináctiletou dceru jako náhradu škody. Vaňhová požaduje kromě zákonných 240 tisíc korun nemajetkové újmy i náklady na pohřeb a náhrobek.

Šlo o nájemnou vraždu, tvrdí pozůstalí

Podle zmocněnců pozůstalých není případ dořešený. Podle nich šlo o nájemnou vraždu. „Pan obžalovaný je koncovým článkem organizované skupiny, která to zosnovala. On nemohl mít motiv, on byl pouze najat na špinavou práci,“ řekla jedna z nich, Marie Benešová. Kdo by si měl Houskovu vraždu, ale neuvedla. „Myslím, že některá jména vyplývají z obžaloby,“ podotkla nekonkrétně Benešová.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku loni 18. listopadu před domem v Chomutově, kde politik žil s partnerkou, bývalou hejtmankou a současnou hejtmanovou náměstkyní Vaňhovou (ČSSD). Podle žalobce se na vraždu připravoval. O Houskovi a Vaňhové údajně měsíce zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil.

Krnáče poprvé policie prověřovala v lednu. Když si ho policisté zavolali v březnu znovu, odevzdal zbraň a k vraždě se přiznal. Kriminalistům řekl, že na Housku narazil náhodou a zastřelil ho při potyčce.