Soud uložil podmíněné tresty za korupci kolem areálu Vincentium v Praze

Vincentium

Vincentium Zdroj: praha-priroda.cz

Vincentium
Vincentium
3
Fotogalerie

Za korupci kolem areálu Vincentinum v pražském Břevnově soud uložil podmíněné tresty pro tři obžalované, kteří podle spisu vylákali od podnikatele úplatek 20 milionů korun. Peníze mu měly zajistit, že na ministerstvu obrany zařídí, aby nemusel platit pokutu a odblokují výstavbu uvnitř areálu. Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Obžaloba vinila advokátku Ludmilu Hudcovou, Jaroslava Breníka a Viktora Labského z toho, že od představitele společnosti Limes Romanus Víta Krause vylákali úplatek, za který prostředníci slíbili, že na ministerstvu obrany zařídí odpuštění téměř padesátimilionové pokuty a odblokování přestavby bývalého armádního objektu nedaleko Pražského hradu.

Předsedkyně trestního senátu Helena Králová uvedla, že jsou obžalovaní vinni z jednání, které jim bylo kladeno za vinu. "Soud se opíral zejména o odposlechy, dále se opíral o výslechy svědků," vysvětlila Králová při zdůvodnění rozsudku.

Breník s Hudcovou dostali tříleté podmínky. Advokátka navíc musí zaplatit peněžitý trest 200 000 korun a deset let nesmí působit v advokacii. Labský dostal osmiměsíční podmínku. "V podstatě se jedná o vybočení z řádného způsobu života," zdůvodnila nižší trest Králová. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Jejich advokáti dnes poukazovali na to, že nespáchali trestný čin. Kauzu také označovali jako výsledek policejní provokace.

Peníze na úplatek totiž Krausovi půjčila policie, která chtěla chytit člověka, k němuž měly peníze směřovat. Peníze šly k Hudcové do advokátní úschovy, odkud putovaly na jiné účty. Policie následně rozjela zatýkání, konečného příjemce úplatku z ministerstva obrany ale neodhalila.

Ministerstvo obrany se v roce 2006 dohodlo s Nadačním fondem Vincentinum, že opraví usedlost Petynka, což je zchátralý armádní areál nedaleko Břevnovského kláštera v Praze. Fond areál získal zdarma pod podmínkou, že v něm bude 25 let provozovat charitativní činnost a nepřevede ho dál. Možná byla pouze výměna za dražší nemovitost.

Při nesplnění podmínek fondu hrozila pokuta 48 milionů korun. Ministerstvo začalo pokutu vymáhat o sedm let později, jelikož fond nechal areál chátrat a pokusil se ho převést na firmu Limes Romanus. V té době šéf této firmy dostal nabídku od prostředníků, kterou se zabýval soud.