Spor o miliardy pro zdravotnictví trvá, Sobotka a Babiš nic nevyřešili

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes s ministrem financí Andrejem Babišem nedohodl na financování zdravotnictví. Novinářům to při odchodu z jednání řekl Babiš, který ale věří, že se dohodu v rámci celého rozpočtu podaří najít ve středu.

Původně měla dnes dvojice politiků jednat i s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, který chystá návrhy na úspory v resortu, ke schůzce ale nedošlo, prý kvůli nedostatku premiérova času.

Babiš dnes Sobotkovi předložil své analýzy, z nichž podle něj vyplývá, že náklady ve zdravotnictví rostou zejména pokud jde o lůžkovou péči, zatímco náklady na léky a ambulantní péči se v podstatě nemění. Znovu také kritizoval Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). „Pan premiér to uznává, na druhé straně stále trvá na tom, abychom tam dali celé ty poplatky, a já říkám, že by bylo dobře, abychom také šetřili,“ podotkl Babiš k hlavnímu sporu o zvyšování plateb za státní pojištěnce.

Na tom se sice již vláda dohodla, aby nahradila výpadek za poplatky v nemocnicích, ale podle ministra financí došlo při jednání k nedorozumění. „Já jsem to bral, že hlasujeme jenom o roce 2014, naši ministři také a naši partneři to brali jako, že je to i na další roky,“ řekl dnes k nedorozumění Babiš. Zatímco zvýšení množství peněz pro nemocnice na letošek je již dohodnuto, o dalších letech se bude jednat dál.

Ve středu další jednání

Šéf hnutí ANO i ministr zdravotnictví Němeček věří, že se dohodu podaří najít již ve středu, kdy bude jednat předsednictvo vlády, kabinet i koaliční rada. Němeček, který se dnes schůzky s premiérem a ministrem financí nedočkal, novinářům řekl, že chce příští týden na vládu předložit návrhy změn ve zdravotnictví. „Jsou jakýmsi plánem ministerstva zdravotnictví na větší úspory v systému, které se využijí pro pacienty, a na větší transparentnost,“ poznamenal s tím, že se na návrzích výrazně podíleli i náměstci za lidovce a ANO.

Asi sedmistránkový materiál se týká úprav v oblastech zdravotního pojištění, zdravotní péče a přímo řízených nemocnic. Konkrétně počítá například s novou koncepcí následné a paliativní péče nebo mnohem větším využitím centrálních nákupů u přímo řízených organizací. Opatření si podle Němečka vyžádají několik měsíců až let velmi tvrdé práce.

Hrozí stávka

Ministr také uvedl, že se v pondělí na krizovém štábu nemocnic domluvil na vytvoření svého poradního orgánu, který bude seznamován s výsledky a bude resortu dávat zpětnou vazbu. Nervozita ve zdravotnictví je podle něj velká, dokonce se prý mluví o stávkové pohotovosti, a proto doufá, že se brzy najde řešení koaličního sporu.

„Já předpokládám, že ten náš bod je celkem jednoduchý, že už jednou ho vláda odhlasovala, teď jde jenom o to, aby potvrdila to, co odhlasovala, a my jsme mohli to legislativní řešení poslat do Parlamentu,“ řekl k navýšení poplatků za státní pojištěnce Němeček.