Správě rezerv chybí stovky tun rýže, do tendru se nikdo nepřihlásil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Earth100, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

O výhodnou možnost dodávat potraviny státní správě hmotných rezerv se často vede lítý boj. Najdou se ale i výjimky. Jednou z nich je rýže, kterou dosud stát v rezervách nemá. Chtěl to proto napravit a v listopadu správa vyhlásila veřejnou zakázku s předpokládanou cenou 6,7 milionu korun na dodávku čtyř set tun zmíněné obiloviny. Jenže nikdo se nepřihlásil, a tak ji správa musela zrušit. Lze jen spekulovat, zda firmy neodradila nedostačující cena tendru.

Důvod, proč žádný z velkých producentů či prodejců, jako jsou Vitana, Podravka-Lagris či LA Food neprojevil zájem, správa nezná. „Nevíme, proč se nikdo nepřihlásil. Zakázku vypíšeme znovu,“ potvrdil deníku E15 mluvčí správy Jakub Linka.

O podmínkách nového tendru se ale zřejmě bude ještě jednat. „Přesné podmínky tendru budou zveřejněny v zadávací dokumentaci,“ dodal Linka.

Předseda představenstva Podravky-Lagrisu Dalibor Kezele deníku E15 řekl, že firma ohledně dodávky rýže nebyla kontaktována. Z minulosti už ale jednu zkušenost má. „Byli jsme správou hmotných rezerv kontaktováni ohledně dodávky čočky. Zakázky jsme se ale nezúčastnili, jelikož maximální zveřejněná cena byla pod současným tržním průměrem,“ uvedl Kezele. Deník E15 se snažil oslovit i Vitanu a LA Food, tyto společnosti ale nereagovaly.

Nezájem o zakázku je překvapivý, neboť většinou tendry naopak vzbuzují velkou pozornost. Před rokem například tendr za několik desítek milionů na dodávku tisíce tun zmrazeného masa skončil dokonce kvůli námitkám jednoho z uchazečů, společnosti Animalco ze skupiny Agrofert Andreje Babiše u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Správa raději tendr zrušila a nyní se jej chystá stejně jako u rýže vyhlásit znovu.