Stát chce zkoumat původ majetku boháčů. Ve hře je daň ze životního stylu

ilustrační foto

ilustrační foto

Pokud vlastníte jachtu a vyděláváte dvacet tisíc měsíčně, možná budete mít problém. Ministerstvo financí totiž hledá možnosti, jak naložit s majetkem, jehož původ nedokáže jeho majitel doložit. Zatím se jeví nejpravděpodobněji, že při prokazování původu majetku a jeho případného zabavení stát využije zvláštních soudních řízení. Další možností je pak takzvané daňové řízení. Vyplývá to z analýzy, kterou Babišův resort předloží vládě.

Na základě varianty, kterou vláda vybere, následně ministerstvo připraví návrh zákona, který předloží do připomínkového řízení.

„K prověřování původu majetku a jeho odčerpávání lze přistoupit v principu dvěma základními cestami - soudní nebo daňovou. Přitom není vyloučena i kombinace obou variant,“ uvádí předkládací materiál. Ministerstvo financí preferuje zvláštní soudní řízení, zároveň připouští, že je i v tomto případě klíčové zapojení finanční správy a celníků. Ti by měli získávat údaje, které by ukazovaly na to, že daná osoba má majetek nelegálního původu.

Možnost konfiskace

Zvláštní soudní řízení by podle ministerstva umožnilo, aby konfiskace majetku byla využita v případě zjištění, že určitý majetek pochází přímo či nepřímo z nelegálních zdrojů. Konfiskace by se týkala majetku, u něhož soud shledá určitou pravděpodobnost ohledně nezákonnosti jeho původu. Podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové by tak o zabavení majetku rozhodl nezávislý soud.

V případě daňového mechanismu by byly zdaněny příjmy z majetku, který naplní zákonem stanovená kritéria. Problémem ale pode úřadu je, že v takovém řízení by nebyl zabaven nelegální majetek. „Zdanění ze své podstaty nemá sankční ani reparační charakter a nemůže sloužit k úplnému odčerpání nezákonného majetku, ale pouze ke zdanění příjmů, které nebyly prokázány jako zdaněné,“ stojí v materiálu.

Alternativou by mohla být určitá forma zdanění majetku nebo životního stylu. „To však s ohledem na svou povahu nedokáže naplnit sledovaný cíl,“ dodal úřad. Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku.