Stát hospodařil nejlépe od roku 2008, analytici to připisují Nečasově vládě

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Rozpočet Česka skončil loni schodkem 62,8 miliardy korun. Oproti původnímu deficitu, který schválila sněmovna, je to o 37,2 miliardy méně.

Ekonomika se loni vymanila z dlouhotrvající krize, což se podepsalo i na konečném účtu hospodaření vlády. Deficit státního rozpočtu je o více než 37 miliard nižší, než bylo do zákona zapsáno při jeho schvalování. Sobotkův kabinet se však podle Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Deloitte, na zlepšení vývoje veřejných financí zásadně nepodílel. Je to důsledek faktu, že ekonomika posílila o více než čtyři procenta a patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však výsledek považuje za osobní úspěch: „Naše předpoklady, že se dostaneme k sedmdesáti miliardám korun, se naplnily. Bylo to dáno tím, že jsme významně zlepšili práci finanční a celní správy,“ prohlásil. Velmi dobře se také podle něj dařilo čerpat evropské dotace.

Ekonomičtí analytici ovšem úspěch připisují spíše rozhodnutím bývalé vlády Petra Nečase. Její úsporná politika sice prodloužila recesi, ale dostala do rozumných mezí státní finance. „Nynější vláda může využívat plody činnosti vlády předešlé, která draze udržela na uzdě schodek,“ soudí Marek. Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply o 100,7 miliardy na 1,235 bilionu korun.

Hospodářství posílilo o více než 4 procenta a patří k nejrychleji rostoucím v Evropě.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 85,7 miliardy na 1,297 bilionu korun. Rezort financí pro letošek naplánoval schodek sedmdesát miliard korun. V roce 2017 by měl deficit klesnout na šedesát miliard korun a v následujícím roce na padesát miliard korun. „Jsme na počátku cesty směřující k vyrovnanému rozpočtu a snižování dluhu,“ uvedl Babiš.

Podle exministra financí a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska se jeho nástupci daří dosahovat tak dobrých výsledků hlavně díky rozpouštění rezerv, které vytvořily bývalé vlády. Upozornil i na to, že čerpání dotací bylo letos mimořádné proto, že končilo programové období: „Jak je vláda schopná čerpat dotace, uvidíme v příštím roce.“ Podle Kalouska ministr financí nesplnil žádný slib týkající se lepšího výběru daní. Hlavně výše inkasa DPH neodpovídá tempu, kterým roste ekonomika.