Stát si posvítí na čachry s insolvencí, konkurzy bude sledovat nový systém

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Z analýzy padesáti podezřelých konkurzů vytvořilo ministerstvo spravedlnosti elektronický systém, který má automaticky hlásit insolvenční machinace. V podezřelých kauzách umožní například rychlé zavedení odposlechů.

Novela insolvenčního zákona dá státu do rukou nástroj, pomocí nějž rychle odhalí nekalosti kolem zbankrotovaných firem. Pomůže tomu povinnost účastníků insolvencí podávat všechny dokumenty přes datové schránky a ve strojově čitelné podobě. Varovný systém si interně připravuje ministerstvo spravedlnosti.

„Když například na poslední chvíli nějaká společnost z Panamy přihlásí největší pohledávku, tak nám hned začne svítit červené světélko. Podíváme se na to, a když se ukáže, že je skutečně něco podezřelého, dáme podnět státnímu zastupitelství,“ popsal připravovaný systém Antonín Stanislav z ministerstva. Soud pak podle něj bude moci rychle povolit například užití odposlechů. V současnosti zvláště u komplikovaných konkurzů typu Via Chemu není v silách státních orgánů uhlídat všechny změny v řízení, natož včas zasáhnout.

Nový výstražný systém se bude opírat o výsledky analýzy více než pěti desítek podezřelých insolvencí, kterou ve spolupráci s rezortem spravedlnosti udělala Vysoká škola ekonomická v Praze. Jejím hlavním výstupem je nastavení algoritmů, které při insolvenčních čachrech nejčastěji nastávají.

Výstražný systém vychází z výsledků analýzy více než padesáti podezřelých insolvencí

„Tím dojde k tomu, že orgány činné v trestním řízení budou mít informace, a to vysoce kvalifikované přímo od ministerstva, o podezřelých insolvenčních řízeních v reálném čase, nikoli s odstupem několika let, jako tomu je nyní,“ napsalo ministerstvo spravedlnosti ve zprávě, kterou minulý týden posvětila vláda. Novela se bude též snažit omezit nekalou spolupráci mezi aktéry v insolvenčním řízení a justicí.

Další novinkou omezující insolvenční rejdy firem z daňových rájů, za nimiž se často skrývají tuzemští investiční dravci, bude povinnost těchto společností doložit skutečné majitele. Dokud to neudělají, nebudou smět vykonávat hlasovací práva spojená s pohledávkou. Z byznysu se už ale ozývají hlasy, které efekt plánovaných opatření zpochybňují. „Sofistikované podvodníky soudce stejně hned neodhalí,“ uvedl na akci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Daniel Hříbal z České spořitelny.