„Státní“ manažery nominuje do podniků vládní výbor

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Vláda zřídí tříčlenný výbor, který bude doporučovat zástupce státu do podniků s jeho účastí. Cílem tohoto kroku je podle Bohuslava Sobotky zpřísnit pravidla a kritéria pro personální nominace. Díky tomu má pak vzrůst kvalita zástupců státu v orgánech státních a polostátních firem.

„Jde nám o to, aby vláda prostřednictvím toho výboru garantovala, že za stát budou do dozorčích rad státních a polostátních firem nominováni lidé, kteří jsou kompetentní, odborně způsobilí, bezúhonní a kteří nejsou ve středu zájmu,“ vysvětlil Sobotka. Vláda podle ministerského předsedy schválila rovněž okruh požadavků, které bude muset uchazeč splnit.

Výbor se k nominaci, kterou ministr předloží, vyjádří do dvou týdnů. Původně měl mít výbor třicetidenní lhůtu, vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se ale obával, že by tak dlouhá lhůta rozhodování příliš prodlužovala.

Konečné slovo zůstává ministrovi

Konečné slovo ve výběru ale stejně bude mít ministr. Pokud nebude s rozhodnutím výboru souhlasit, bude mu muset předložit stanovisko, ve kterém své rozhodnutí obhájí. Původně se předpokládalo, že rozdílný názor bude muset ministr obhájit na jednání vlády.

Podle premiéra Sobotky jde o přechodné řešení, dokud nebude přijato trvalé legislativní řešení, které by řešilo kritéria pro výběr zástupců státu a jejich odměňování. Věcný záměr zákon má ministerstvo financí přeložit v červenci, paragrafové znění pak v prosinci letošního roku. Zatím není jasné, kdo ve výboru usedne. Návrhy na své kandidáty zástupci stran předloží v příštích dnech nebo týdnech.

Bouřlivá debata

Podle Bělobrádka vytvoření výboru předcházela bouřlivá debata. Po vypořádání připomínek ale pro zřízení výboru hlasovala většina členů vlády.

Proti jeho zřízení v minulých dnech vystupovali zástupci hnutí ANO. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš dříve uváděl, že vytvoření výboru není správnou cestou. Podle něj by se mohlo jednat o zásah do kompetence ministerstva financí, které má hospodaření s majetkem státu na starosti. To ale ostatní koaliční strany odmítaly.