Státní zástupce podal obžalobu na lidi a firmy v další kauze Rath

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Obviněný David Rath u Krajského soudu v Praze
Ivana Salačová.
Ivana Salačová mezi novináři. Soud Salačovou uznal za spolupracující obviněnou.
Zájem novinářů o soud s Davidem Rathem je výrazně nižší než v začátku procesu.
Obviněný Petr Kott
7
Fotogalerie
Bývalý středočeský hejtman a někdejší poslanec za ČSSD David Rath míří před soud v další kauze zmanipulovaných tendrů. Pražské vrchní státní zastupitelství podalo na celkem devět lidí a osm firem včetně Metrostavu obžalobu, která se týká přijetí úplatků, podplácení, pletich a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či poškození finančních zájmů EU. Rath reagoval tak, že žalobci jen předstírají práci. Obžaloba je podle něj téměř totožná s předmětem už konaného soudu.

Obvinění jsou podle státního zástupce Jiřího Pražáka podezřelí, že se v osmi případech podíleli na manipulování zakázek Středočeského kraje, kolínské, kladenské a mladoboleslavské nemocnice a Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Podle dřívějších informací se případ týká rekonstrukcí či výstavby nemocničních pavilonů a dodávky sanitních vozů, v tendrech celkově šlo o více než 700 milionů korun.

Policie lidi a firmy obvinila v říjnu 2013 a vyšetřování ukončila loni v březnu. Mezi stíhanými je vedle Ratha i největší česká stavební společnost Metrostav, podle dřívějších informací čelí trestnímu stíhání opět i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová (dříve Pancová) a její manžel, exposlanec za ODS Petr Kott. Kauzu bude řešit středočeský krajský soud.

„Žalují prakticky totéž, co je předmětem běžícího soudu. Nerozumím tomu, proč to nespojí. Předstírají práci a tváří se, že je to něco nového. Není,“ napsal Rath.

„K vyšetřovaným, případně aktuálně probíhajícím kauzám doktora Ratha se nevyjadřujeme,“ odpověděl na žádost o reakci mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Doplnil, že obžaloba zatím nebyla firmě doručena a o jejím podání Metrostav ví jen z tiskové zprávy vrchního státního zastupitelství.

Kauzu bude řešit středočeský krajský soud. Mluvčí instituce Ludmila Molišová sdělila, že rozvrh práce věc přidělil soudci Ivo Zelinkovi. Ten v minulosti řešil například přejetí policistky na Mělnicku zdrogovaným řidičem, kauzu matky, která spálila v kotli novorozence, nebo případ agresivního řidiče Aleše Trpišovského. Z hospodářských kauz se zabýval třeba údajně padělanou směnkou spoluzakladatele firmy Oleo Chemical.

Dvacet tisíc stran

Podle vyšetřovatelů požadovala část obviněných ve druhé Rathově kauze úplatky ve výši 66,4 milionu korun, přičemž stihli převzít jen 3,4 milionu - údajně u tendru na sanitky.

Z dalších podezřelých v případu média v minulosti zmínila manažery Metrostavu Pavla Piláta a Jiřího Anděla nebo šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka. Věc se údajně týká také některých podnikatelů nepravomocně odsouzených v první části Rathovy korupční kauzy. Spis má přes 20 tisíc stránek v 90 svazcích, navíc obsahuje i několik příloh.

Z obviněných hrozí nejvyšší tresty - až 12 let vězení - těm, kteří jsou stíháni za přijímání úplatků. Za pokus o poškození zájmů EU a za pletichy lze v tomto případě uložit až desetileté odnětí svobody, za sjednání výhody až osm let, o dva roky méně pak za podplácení a za podílnictví. Firmám hrozí peněžité tresty, zákaz činnosti či zákaz plnění veřejných zakázek, propadnutí majetku nebo v krajním případě i zrušení celé společnosti.

Rath, manželé Kottovi a osm podnikatelů byli loni shledáni vinnými v souvislosti se zakázkami na rekonstrukci zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici či modernizaci krajských nemocnic. Někdejší hejtman má jít do vězení na 8,5 roku, Kottovi dostali o rok nižší trest. Podle verdiktu Kottovi jakožto organizátoři přizpůsobovali za Rathova vědomí tendry vybraným soutěžitelům, které za úplatek zvýhodnili. Odvolací řízení začne u pražského vrchního soudu 31. října.