Stavebnictví v červenci kleslo, loni mu pomohly povodně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert

Stavebnictví v červenci kleslo meziročně o 3,7 procenta. Důvodem poklesu je srovnání s loňským červencem, kdy se opravovalo po povodních a stavebnictví tehdy dosáhlo jediného růstu v roce. Letos se naproti tomu stavební výrobě začíná dařit a vykazuje většinou růst.

Naposledy v červnu to bylo o šest procent. „Aktuální negativní výsledek stavebnictví není až tak překvapivý, když vezmeme v úvahu silný srovnávací základ z loňského roku, kdy se – jak uvádí statistický úřad – zintenzivnily práce na odstraňování následků povodní,“ říká Petr Dufek, analytik Československé obchodní banky.

Nejnovější čísla ze stavebnictví podle Dufka potvrzují očekávání analytiků, že silné výsledky stavebnictví v prvním pololetí nejsou zatím udržitelné. Pokles výroby se projevil především v pozemním stavitelství, které kleslo meziročně o 7,8 procenta. Výrazně zpomalilo tempo růstu počtu zahájených bytů, a to z červnových 45 procent na 22,9 procenta v červenci. Rovněž inženýrské stavitelství zpomalilo růst na 6,2 procenta.

Nejhorší má za sebou

„Přesto to nejhorší z pohledu posledních šesti let má už stavebnictví, podle našeho názoru, za sebou. Zlepšuje se situace v zakázkách a obrat k lepšímu postupně zažívá i trh s byty,“ říká Petr Dufek.

Stavebnictví letos v červenci zaměstnávalo o čtyři procenta lidí meziročně méně. Jejich mzda vzrostla o 1,8 procenta na 30 975 korun. Stavební výroba od počátku roku vykazuje nárůsty. Výjimkou byl květen, kdy stavebnictví po revizi údajů nestagnovalo, ale kleslo o 0,8 procenta.

Růst až v příštím roce

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v Česku Václav Matyáš aktuální statistiku považuje za potvrzení svých dřívějších slov, že předchozí mírný růst sektoru ještě neznamená, že se stavebnictví odrazilo ode dna.

„Podle mého názoru výrazný růst stavebnictví v letošním roce ještě očekávat nemůžeme. Byl bych opravdu rád, pokud se podaří jeho vývoj alespoň stabilizovat. Mírný růst očekávám až v roce 2015, kdy by se měl projevit soubor opatření vlády pro stabilizaci oboru, zejména v proinvestiční politice,“ uvedl Matyáš.