Stavebnictví v srpnu kleslo o 0,9 procenta. Nejhorší má však za sebou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Stavební produkce se v srpnu meziročně téměř nezměnila, klesla o 0,9 procenta. V červenci poklesla o 3,7 procenta. V druhém prázdninovém měsíci úřady vydaly méně stavebních povolení než o rok dříve a začalo se stavět i méně bytů. Více bytů však stavebníci dokončili.

Stavebnictví podle Dufka pozvolna umazává propady, které za posledních pět let nakumulovalo. „Je dokonce velmi pravděpodobné, že v dohledné době se v Česku nebude tolik stavět jako v rekordních letech 2008-2009, nicméně to nejhorší má už toto odvětví s největší pravděpodobností za sebou,“ prognózuje Petr Dufek.

Letošní srpen měl navíc v porovnání s tím loňským o jeden den méně, stavebnictví po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se tak zvýšilo o půl procenta. Stavebních povolení úřady vydaly v srpnu sice o 6,9 procenta méně, orientační hodnota těchto staveb ale meziročně stoupla o 14,8 procenta na 22,5 miliardy korun.

Vývoj stavební výroby v Česku za posledních 15 let

Vývoj stavební výroby v Česku za posledních 15 letVývoj stavební výroby v Česku za posledních 15 let|www.tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

Pozitivní obrat naznačuje trend zakázek, který se obrátil v letošním roce konečně k lepšímu. „Stavebnictví letos má šanci dosáhnout po letech prvního kladného výsledku. Druhá polovina roku není podle očekávání tak silná jako ta první ovlivněná příznivým počasím, avšak nejde o celkový útlum, který by vrátil toto odvětví zpět do recese,“ říká Petr Dufek.

V červenci sektor klesl meziročně o 3,7 procenta. Důvodem poklesu je srovnání s loňským červencem, kdy se opravovalo po povodních a stavebnictví tehdy dosáhlo jediného růstu v roce. Letos se naproti tomu stavební výrobě začíná dařit a vykazuje většinou růst.