Strany se před volbami navzájem žalují. Justice ale do voleb spíš nezasáhne, míní politologové

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Úřady by měly začít losovat pořadí kandidátních listin pro nadcházející komunální volby. Leckde je však zdržují žaloby na jednotlivé strany

Starostové a nezávislí žalují Starosty pro Prahu, Protipirátská kandidátka žaluje sdružení Praha Sobě a v Praze Lipenci je podána žaloba na registraci kandidátních listin. Kromě toho je žalována SPD a to svým vlastním bývalým členem a s žalobou se na hnutí Tomia Okamury chystají i Piráti.

Soudní spory v několika případech navíc zdržují přípravy na volby. „Kvůli dvěma žalobám zatím nemůžeme vylosovat pořadí pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Soudy mají na rozhodnutí dva týdny, poté musí úřady rychle vylosovat pořadí stran a začít tisknout a roznášet hlasovací lístky.

Podle politologů však soudy zřejmě do voleb zasahovat nebudou, čemuž nasvědčují i soudní spory před minulými volbami. Například Starostové a nezávislí (STAN), kteří v Praze kandidují společně s TOP 09, napadli minulý týden hnutí Pro Prahu kvůli tomu, že nazvalo svou kandidátku Starostové pro Prahu. Podstatně známější STAN požaduje zneplatnění konkurenční kandidátky kvůli údajnému parazitování na slovu starostové.

„Je to důležité i z hlediska dalších voleb, aby soud řekl, zda si napříště může kdokoli zaregistrovat kandidátní listinu například s názvem ANO 2018 anebo ODS pro Prahu,“ řekl šéf pražských STAN Petr Hlubuček. „Je to úplně mimo mísu. To je, jako kdybych někomu říkal, že nemůže mít v názvu slovo demokratický,“ oponuje dvojka Starostů pro Prahu Jiří Nouza, který nedávno odešel z TOP 09.

„Z mého pohledu je to pokus parazitovat na silnější, a tedy známější značce,“ souhlasí se STAN politický marketér Karel Komínek. Problémem však je, že to nejsou oficiální názvy zaregistrovaných politických stran. Podle politologů si název kandidátky v komunálních volbách mohou uskupení zvolit jakýkoli. „Existuje rozhodnutí Ústavního soudu z minulých voleb na prakticky identický název, kde v tom soud problém neshledal,“ připomněl Hofman. V tehdejším sporu také figurovalo hnutí Pro Prahu.

„Nepředpokládám, že by ten soud do toho zasáhnul. Mluvit o soudech je spíš cesta k tomu, jak upozornit veřejnost na to, že je tady nějaké zrcadlové uskupení, aby ti lidé zůstali u STAN a nešli jinam,“ myslí si politolog Petr Jüptner „STAN má dejme tomu nárok na slovo Starostové s velkým S. Pokud si ale hnutí Pro Prahu dá výraz starostové šikovně na začátek věty, tak jim to STAN může těžko vyčítat, protože přece nemohou po někom chtít, aby porušoval pravidla českého pravopisu,” míní politolog Josef Mlejnek.

S návrhem na zrušení registrace se musí potýkat i poslanec Jan Čižinský se svým sdružením Praha Sobě. Takřka neznámá Protipirátská kandidátka navrhuje zrušení registrace Čižinského uskupení kvůli duplicitě přihlášek. Zástupce kandidátky se přitom k žalobě nehlásí. „Jsme přesvědčeni, že za žalobou stojí některá ze zavedených stran, které vládly Praze v uplynulých dvaceti letech. Sdružení, které ji podalo, je jen bílým koněm,“ míní Čižinský.

Rozlosování pořadí pro volby se zdrželo i v Praze Lipencích, kde chce kandidovat pět stran, ale byla tam podána žaloba na rozhodnutí o registraci kandidátních listin.

Mimo volební klání řeší žaloby i SPD, kterou napadl bývalý člen hnutí Kamil Papežík. Členové strany podle něj opakovaně porušili stanovy a proto žádá rozpuštění SPD. Předseda Pirátů Ivan Bartoš zase informoval o záměru Pirátů žalovat SPD kvůli údajně lživým výrokům. „Bohužel se nedá svítit, představitelé SPD si až příliš zvykli, že mohou lhát, až se jim od pusy práší. Ostatně co jiného jim zbývá, když neumí pozornost získat pozitivním programem,“ uvedl Bartoš. Okamurovo hnutí totiž obvinilo Piráty z vandalismu.