Tejc se Škromachem se odmítají vzdát funkce. Zimola by rezignoval, pokud bude vyzván

Místopředsedové ČSSD Zdeněk Škromach a Michal Hašek

Místopředsedové ČSSD Zdeněk Škromach a Michal Hašek Zdroj: ctk

Šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc z funkce kvůli aféře okolo povolební schůzky u prezidenta Miloše Zemana odstoupit nehodlá. Nikdy prý o schůzce nelhal, jen ji odmítl komentovat. Celou záležitost má za umělý problém. Odstoupit nehodlá ani první místopředseda strany Michal Hašek, ani další z místopředsedů Zdeněk Škromach. Jiří Zimola je ochoten rezignaci přijmout, pokud ho k ní vyzve jeho jihočeská organizace.

Jestli výkonný výbor jihočeské ČSSD vyzve svého předsedu Jiřího Zimolu k rezignaci, je připraven ji přijmout. Zimola, jenž se spolu s dalšími členy vedení sociálních demokratů v sobotu zúčastnil neveřejné schůzky v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, to dnes řekl novinářům. Jihočeský výkonný výbor ČSSD zasedá ve čtvrtek v Českých Budějovicích.

„Pokud výbor usoudí, že mé jednání tolik poškodilo sociální demokracii, že by jméno Zimola mělo z jejího slovníku zmizet, tak se nedá nic dělat. Jsem demokrat a když mě k tomu vyzvou, můžu vás ujistit, že se zachovám jinak než pan předseda Sobotka,“ řekl Zimola.

Narážel tak na fakt, že po výsledku předčasných parlamentních voleb část vedení ČSSD apelovalo na Bohuslava Sobotku k rezignaci. Stávající šéf strany však funkci neopustil. ČSSD dnes vydala prohlášení, v němž přiznala, že Zimola byl součástí týmu, jenž se ihned po volbách sešel bez Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem. Jiný názor zastávají ostaní účastníci schůzky.

Tejc funkci nenabídne

„Já to vnímám tak, že ta věc už je za námi. Myslím si, že se z toho někdo snaží udělat umělý problém, který rozhodně neprospěje atmosféře při hledání konsenzu třeba v poslaneckém klubu a vedení strany,“ řekl Tejc v reakci na výzvu šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD), aby účastníci schůzky odešli z vedení strany.

Výzvu Štěcha odmítl i Škromach. „Nemám k tomu žádný důvod. Tak jak říká náš předseda, ať rozhodnou demokraticky delegáti sjezdu,“ napsal s odkazem na možný předčasný sjezd strany, který by se podle představ Sobotky měl uskutečnit na jaře příštího roku.

Nyní je podle Tejce nutné zklidnit situaci a držet emoce na uzdě. Uvedl dále, že je připraven o celé záležitosti hovořit na čtvrtečním grémiu ČSSD. Místopředsedovi sociální demokracie Milanu Chovancovi, který jako první schůzku potvrdil, doporučil, aby spíše řešil svoji odpovědnost za volební kampaň, kde strana dosáhla „tragického výsledku“. Prý to byl právě Chovanec, kdo chtěl setkání držet v utajení.

Chovanec, který byl volebním manažerem strany, dnes prohlásil, že by měl z vedení strany odejít buď on, nebo Michal Hašek, podle toho, kdo o setkání u prezidenta lhal. Chovanec jej přiznal, Hašek do dnešního dne opakovaně tvrdil, že se neuskutečnilo. Nakonec ale pod vzrůstajícím tlakem spolu se zbylou trojicí účastníků místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem, jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou a Tejcem schůzku přiznali.

Komentář E15.cz: Socialistické Sarajevo aneb Atentáty se musí umět

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok