Teplá zima pomohla jen českým lázním

Ilustarční foto

Ilustarční foto Zdroj: Tomas Kubelka

Utěšený růst cestovního ruchu z loňského roku je minulostí. V letošním prvním čtvrtletí se hoteliéři museli vyrovnat s úbytkem hostů i počtu přenocování. Celkem se v tuzemských hotelech ubytovalo 2,87 milionu nocležníků, tedy zhruba o jedno procento méně než před rokem.

Na brzdu výrazně šlápli Češi, cizinců naopak v ubytovacích zařízeních mírně přibylo. Hoteliéři pokles přičítají hlavně nezvykle teplé zimě. „Je to tak, zima byla extrémně špatná, hory se zelenaly, bílé byly jen sjezdovky, což není až tak lákavá scenérie,“ uvedl šéf největšího tuzemského řetězce EuroAgentur Josef Bára.

Za pravdu mu dávají regionální statistiky, o nejvíce návštěvníků přišly krkonošské kraje Liberecký a Královéhradecký. „Mírná zima naopak přála pobytům v českých lázních, což se projevilo na zvýšené poptávce,“ uvedl analytik z firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Do lázní se vypravilo 168 tisíc lidí, o sedm procent více než před rokem.

Přijelo víc Čechů i cizinců

Podíl Čechů a cizinců je zhruba stejný, obě skupiny rostly. Přestože vývoj v cestovním ruchu tedy nebyl v prvním čtvrtletí nijak dramatický a pokles čísel lze přičíst absenci sněhu, obsahují první letošní statistiky řadu varovných signálů pro vývoj celé sezony. Především se neustále zkracuje doba pobytu, počet přenocování klesá rychleji než počet hostů.

Nadále ubývá Němců, což je dlouhodobě nejpočetnější skupina zahraničních turistů v tuzemsku. Ještě horší zprávy vysílají hoteliérům druzí nejhojnější ruští klienti. Těch sice v prvních třech měsících přijelo o tři procenta meziročně více, loni v tuto dobu ale nárůst činil sedmnáct procent a předloni třicet šest procent. Drahý rubl a napětí mezi Ruskem a Evropskou unií ale zřejmě letos povede k tomu, že Rusů v českých hotelech ubude. „Například v hotelech v Karlových Varech je to hodně znát,“ doplnil Bára.

Kempy žijí i v zimě
Kempování si většina lidí spojuje pouze s letním obdobím, řada kempů je ale vybavena pro celoroční provoz. Letos od ledna do března si tak do kempů v různých místech České republiky našlo cestu přes pět tisíc hostů, což je nejlepší výsledek za posledních pět let. Z dalších ubytovacích kategorií se relativně dobře vedlo i čtyřhvězdičkovým hotelům, naopak luxusní pětihvězdy o hosty přišly.

Na srdce jsou Poděbrady. Na lázně zase Sobotka