Testování zaměstnanců se státu prodraží o miliardy, pro firmy je příliš nákladné

Testování na covid ve firmách, ilustrační foto

Testování na covid ve firmách, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Výroba pečiva
Výroba pečiva
Výroba nábytku v české továrně
Balení sušenek
5
Fotogalerie

Výdaje na boj s koronavirem vysají systém zdravotního pojištění více, než vláda předpokládá. Jednou z nejobjemnějších položek se stává povinné testování ve firmách, které podle nynějších odhadů zdravotních pojišťoven může letos přijít na pět miliard korun. Konečná suma však velmi pravděpodobně výrazně nabobtná. Nemalé peníze vynakládá i soukromý sektor, který žádá zvýšení spoluúčasti státu o polovinu. Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) chce podnikům vyjít vstříc.

„Osmdesát procent firem nakupuje testy za více než sto korun. Proto žádáme vládu, aby příspěvek zvýšila minimálně na 90 korun za jeden test,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Stát jeden test dotuje 60 korunami. Zaměstnavatelé mohou tento příspěvek čerpat maximálně čtyřikrát měsíčně na jednoho pracovníka. „Pokud by se mělo testovat další měsíce, je nutné začít debatovat o vyšším příspěvku především pro malé firmy,“ uvedl šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vláda předpokládá, že testovat se bude až do letošního prosince. Počítá s tím návrh, který umožní zdravotním pojišťovnám převádět peníze na testy ze základních fondů do fondů prevence. Příští středu ho má projednat Senát.

Pojišťovny zatím kalkulují se 480 miliony měsíčně, ovšem s dotací ve výši 60 korun na test. Pokud by příspěvek vzrostl, a navíc se častěji testovalo, jak žádá ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), výsledná částka vzroste. Blatný chce, aby testy byly povinné nikoliv jednou za sedm dní, ale až dvakrát týdně.

Šéf rezortu průmyslu a obchodu Havlíček předpokládá, že se do testů postupně zapojí čtyři miliony lidí. „Pokud by vláda schválila častější testování, příspěvky firmám se upraví,“ slíbil.

Stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková však varuje, že měsíční výdaje na povinné testování vyčíslené za stávající situace na zhruba půl miliardy se mohou zdvojnásobit až ztrojnásobit. „V takovém případě by zdravotní pojišťovny musely sáhnout do rezerv mnohem více,“ uvedla.

O dotace na testy mohou firmy žádat od 1. dubna přes stránky www.samotesty-covid.cz. Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka obdrželo registrační údaje 800 tisíc subjektů. Spuštěná aplikace jim umožní obracet se na všech sedm zdravotních pojišťoven. Firmám, které nemohou používat web, jsou k dispozici pobočky pojišťoven nebo jejich call centra.

Z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy mezi podniky plyne, že podíl pozitivních záchytů koronaviru mezi zaměstnanci klesá. Zatímco v prvním týdnu testování činil 0,77 procenta, ve druhém 0,61 procenta, tak ve třetím to bylo 0,44 procenta.

Větší společnosti musejí testovat od 3. března, povinnost postupně přešla i na menší zaměstnavatele a také na úřady a instituce. Firmy do deseti pracovníků, živnostníci a neziskové organizace začnou s testy nejpozději po Velikonocích.