Ťok vypíše tendr na nového provozovatele registru vozidel

Poznávací značka, ilustrační foto

Poznávací značka, ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Ministerstvo dopravy začne vbrzku hledat nového provozovatele registru vozidel. „Je nachystáno nové výběrové řízení, vypsáno bude v nejbližší době,“ sdělil deníku E15 ministr Dan Ťok. Registr je vedle mýtného systému druhý horký brambor, který ministra nejvíce pálí.

Smlouvu se současným provozovatelem, firmou ICZ, prodloužil loni v časové tísni předchozí ministr Antonín Prachař bez soutěže. Ani po roce však neběží nová soutěž, ačkoli smlouva i s využitím půlroční opce definitivně vyprší v září.

Konečným cílem ministra ale není kontrakt s externím provozovatelem. Vítěz soutěže, pokud se vše stihne včas, získá smlouvu nanejvýš na dva roky. Během této doby chce ministerstvo registr vozidel převést zcela do své režie.

„Je to základní registr, který si chceme provozovat sami,“ doplnil Ťok. V řadách jeho úředníků lze ale zaslechnout pochyby, zda je vůbec úřad schopen se zhostit tak velkého úkolu na poli informačních technologií. Hovoří se například o tom, že by se věci ujal státní podnik Cimto (Centrum pro informace a mechanické testování obalů).

Konec polopřevodů

Mezitím Ťok burcuje motoristickou veřejnost v souvislosti s jinou registrační komplikací. Koncem června stát definitivně přestane tolerovat takzvané polopřevody, tedy situace, kdy někdo vůz v registru odepíše od svého jména, nikdo jiný se ale k němu nepřihlásí. Takových vozů je podle ministerstva v registru přes 700 tisíc, tedy desetina všech zápisů.

Tyto vozy prvního června úředně zaniknou a nebude žádná možnost je znovu do registru zapsat. Ministerstvo proto spustilo webovou aplikaci, kde si může každý status svého auta ověřit. Sám Ťok ale velký nápor znepokojených řidičů nečeká.

Dan Ťok: Chci vrátit Česko na železniční mapu Evropy