TOP 09 a Starostové obnovují spolupráci, Pospíšil se chce stát lídrem pražské kandidátky

Jiří Pospíšil a Petr Gazdík na sjezdu STAN

Jiří Pospíšil a Petr Gazdík na sjezdu STAN Zdroj: Karel Kopáč

Jiří Pospíšil z TOP 09 po boku s Markétou Pekarovou Adamovou a Miroslavem Kalouskem
Jiří Pospíšil
Poslední debaty Blesk Zpráv před prezidentskými volbami se zúčastnili zástupci politických stran zastoupených v parlamentu. S moderátorem Davidem Vaníčkem pozdravili šéfové TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil a Petr Gazdík
Petra Gazdíka a Jiřího Pospíšila doplnil v poslední debatě Blesk Zpráv před otevřením volebních místností také předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek
5
Fotogalerie

Do podzimních komunálních voleb v Praze postaví TOP 09 a Starostové vlastní kandidátku. Ve středu podepsali šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a předseda STAN Petr Gazdík memorandum o společné spolupráci, učinili tak symbolicky v knihovně Václava Havla. Lídra představí strany v dubnu, sám Pospíšil uvedl, že má o tuto pozici zájem. "Tu ambici mám, ale budeme o tom ještě debatovat," řekl.  

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil řekl, že konkrétní podoby spojenectví představí 5. dubna. Na kandidátce kromě by kromě straníků měly stanout i nezávislé osobnosti. Memorandum se týká magistrátních voleb, Pospíšil ale nevyloučil, že by podobná spolupráce mohla vzniknout i v městských částech.

"Naším cílem je lepší řízení hlavního města Prahy," řekl Pospíšil, podle kterého se strany zaměří na dopravu, výstavbu bytů a rozvoj školství. Lídra chtějí strany taky představit až v dubnu, Pospíšil by si dokázal sám sebe představit v této pozici. "Tu ambici mám, ale budeme o tom ještě debatovat," řekl. 

Podle předsedy pražské organizace Starostů Petra Hlubučka se tím nemění současné složení magistrátu, kde jsou Starostové v koaličním vedení a TOP 09 v opozici. "Dál zůstává koalice a opozice, ale budeme se snažit o kultivovanou komunikaci," řekl Pospíšil.

TOP 09 a STAN tak obnovují spolupráci, byť ne na celostátní úrovni jako před čtyřmi lety, kdy se strany rozešly a do sněmovny se dostaly každá za sebe. "Nevylučuji, že by se to po čase mohlo přelít v něco většího," říká ke spolupráci stran předseda STAN Petr Gazdík, podle kterého se celostátní spolupráce rodí do senátních voleb. Podle Pospíšila záleží na úspěšnosti spojenectví.

"Začíná tady plížový dostanc od myšlenek Václava Havla," doplnil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Proti těm hrozbám jsme roztříštění a nedaří se nám spojit. Jsem rád, že se nám to tak daří v Praze. Praha jako matka měst to potřebuje," dodal Gazdík.