Průzkum: Babišovo ANO navyšuje náskok, strany TOP 09 a Starostové by do Sněmovny neprošly

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš ve sněmovně

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš ve sněmovně Zdroj: Foto Blesk - Ladislav Křivan

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 33 procenty. Podle průzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi hnutí posílilo na úkor SPD a KSČM, které by se do dolní komory také dostaly. Druzí by byli Piráti před ODS. Mírně si polepšila ČSSD, ve Sněmovně by byla i KDU-ČSL, naopak TOP 09 a STAN zůstaly těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Výsledky dnes byly zveřejněny v pořadu Otázky Václava Moravce.

ANO by podle aktuálního průzkumu získalo v únoru o 3,5 procentního bodu více v porovnání s říjnovými sněmovními volbami. SPD s únorovými 8,5 procenty ztratila dva procentní body, KSČM s 6,5 procenta přišla o 1,5 procentního bodu.

Piráti s 12,5 procenta si oproti volbám mírně polepšili (o 1,5 procentního bodu). Třetí místo by obsadila ODS s 12 procenty, což pro ni bylo zlepšení o půl procentního bodu. Stejného výsledku jako ve volbách by dosáhla ČSSD se 7,5 procenty. KDU-ČSL by dosáhla na pět procent a v porovnání s volbami by jeden procentní bod ztratila. TOP 09 a STAN by měly shodně 4,5 procenta, takže by se do Sněmovny nedostaly.