Trest za silniční pirátství: Trpišovský má podmínku a zákaz řízení na sedm let

Za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na dálnici D1 dnes středočeský krajský soud uložil Aleši Trpišovskému dvouletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky. Zakázal mu také sedm let řídit auta. Trpišovský chtěl podle soudu úmyslně vytrestat pomalejší řidiče, kteří ho brzdili v rychlé jízdě.

Soud kvůli tomu, že nikdo nebyl zraněn, použil mírnější právní kvalifikaci. Původně mu za pokus o těžké ublížení na zdraví hrozilo až 12 let vězení. Případem se bude zabývat pražský vrchní soud, protože se proti němu státní zástupce i obhajoba odvolali.

Obžaloba čtyřiačtyřicetiletého podnikatele vinila ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Trpišovský podle spisu nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Podle soudu nebylo pochyb o tom, že Trpišovský jednal úmyslně a chtěl pomalejší řidiče ohrozit. „Chtěl svědka vytrestat za to, že ho zbrzdil,“ přečetl při zdůvodnění rozsudku soudce Ivo Zelinka. Trestní senát o tom přesvědčily zejména věrohodné výpovědi svědků z údajně ohrožených aut.