Třetí sazba DPH je na dosah

sazba DPH

sazba DPH Zdroj: E15

Ještě to sice není definitivní, přesto už nyní mohou domácnosti přemýšlet o novém nastavení rodinných rozpočtů. Poslanci minulý týden v prvním čtení schválili nové nastavení sazeb daně z přidané hodnoty. Respektive nastavili sníženou desetiprocentní sazbu DPH, která se má od nového roku vztahovat na knihy, léky a kojeneckou výživu.

Definitivní rozhodnutí o zavedení nové sazby sice padne nejspíš až na zářijové schůzi dolní komory parlamentu, ale není pochyb, že většina poslanců – především těch vládních – s ní bude souhlasit. Je to jeden z klíčových vládních slibů.
Ministerstvo financí, v jehož kompetenci bylo návrh předložit, si od nové sazby slibuje snížení cen uvedených výrobků pro koncové spotřebitele. Kýžený efekt nelze zaručit, ale podle propočtů rezortu je jisté, že státní rozpočet přijde zhruba o 2,9 miliardy korun.

Nejvíce výpadek rozpočtových příjmů ovlivní snížení daňového břemene na léky. Součástí novely je i zrušení sjednocené daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta od roku 2016. Důvodem je podle vlády snaha zabránit zvýšení daně na potraviny a další sociálně citlivé položky, u kterých by daň z přidané hodnoty musela vzrůst o 2,5 procentního bodu.

Měnit se ale mají i daně z příjmů. Nejdříve to příjemnější: zvýší se daňové slevy na druhé a další dítě, vrátí se daňová sleva pro aktivní důchodce. Ta ale až pro příjmy za rok 2015. Vyšší daně naopak čekají osoby samostatně výdělečně činné, pokud dál chtějí využívat výdajové paušály. Nemá pro ně platit sleva na dítě a na vyživovanou manželku či manžela. Všichni podnikatelé, budou-li mít tržby přes dva miliony korun, nejspíš budou muset místo paušálů prokazovat skutečné náklady s využitím účtenek a faktur.

sazba DPHsazba DPH | E15