Účet po povodních: pojišťovny mají nahlášeny škod za 6,7 miliardy

Zaplavená restaurace na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze při povodni 3. června.

Zaplavená restaurace na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze při povodni 3. června. Zdroj: ctk

Pojišťovny v Česku dnes v souvislosti s velkou vodou z počátku června evidují 38 900 nahlášených pojistných událostí za 6,7 miliardy korun. Podle jejich odhadu naroste objem škod na 8,1 miliardy. Likvidátoři pojišťoven již drtivou většinu škod prohlédli a vyplatili klientům za ně stovky milionů korun.

V pojištění obyvatel vzniklo podle údajů asociace 33 600 pojistných událostí za 1,87 miliardy korun. V podnikatelském pojištění to bylo 5300 škod za celkem 4,8 miliardy korun.

„V tuto chvíli máme nahlášených celkem 20.500 škod. Odhadovaná škoda na majetku klientů činí 1,6 miliardy korun. Více než 90 procent nahlášených povodňových škod již mobilní technici prohlédli,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. ČP uzavřela přes polovinu retailových škod. Na zálohách a na pojistném plnění vyplatila zatím stovky milionů korun.

Zálohu nebo pojistné plnění 400 milionů korun obdrželo k dnešnímu dni přes tři tisíce klientů Kooperativy. Celkem Kooperativa eviduje přes 7300 škod za více než 1,8 miliardy. Nejpostiženější oblastí je podle mluvčího pojišťovny Milana Káni Praha, kde klienti nahlásili přes tisíc škod za více než 700 milionů. Následuje Mělník, kde Kooperativa eviduje přes 500 škod za 350 milionů korun.

Generali zlikvidovala více než polovinu z 2860 škod, které v souvislosti s červnovými povodněmi nahlásili její klienti. Škodu prozatím vyčíslili na tři čtvrtě miliardy korun. Nejvíce jich nahlásili majitelé rodinných domů a domácností. Tyto škody převažují například v Jihočeském kraji, kde likvidátoři uzavřeli přes 70 procent škod. Nejvyšší škody jsou v pojištění průmyslu. Z regionů zanechala velká voda největší spoušť v Ústeckém kraji. Celkově by se povodňový účet klientů Generali podle mluvčího Jiřího Cívky mohl vyšplhat na 770 milionů korun.

Allianz z červnových záplav eviduje 3350 případů za celkem 642 milionů korun. Většina škod už je podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka prohlídnutá a velká část i zaplacená. Největší počet případů má Allianz ze středních Čech a z Ústecka a Děčínska, kde jí pomáhali také mobilní technici ze Slovenska.

Česká podnikatelská pojišťovna z povodní registruje 1200 škod za 450 milionů korun. Ačkoli škody z pojištění průmyslu a podnikatelů z hlediska počtu představují pouze čtvrtinu nahlášených škod, jejich celková suma přesáhla 300 milionů, řekla mluvčí ČPP Renata Čapková. K dnešnímu dni pojišťovna vyplatila klientům pojistné plnění či zálohu na pojistné plnění 47 milionů korun.

Nahlašování škod z povodní počátkem června se už v posledních dnech prakticky blíží nule, takže už nijak podstatně neporoste, upozornila mluvčí UNIQA Eva Svobodová. Naopak se může ještě pohnout odhad celkové škody, protože během prohlídky nebo po nějaké době po opadnutí vody mohou škody narůst proti prvnímu předpokladu. K dnešnímu dni UNIQA zlikvidovala téměř pětinu škod a vyplatila skoro 50 milionů korun. Téměř čtvrtina pojištěných prý využila nabízenou zálohu na pojistné plnění v zájmu urychlené obnovy.

Miroslav Zámečník: Povodně trochu jinak