UME D0BRY. Značku na přání má už 1100 Pražanů

SPZ

SPZ Zdroj: ČTK

Chevrolet Suburban s VIP espézetkou
SPZ na přání
3
Fotogalerie

V Praze bylo loni vydáno 1100 registračních značek aut na přání. V celé republice si lidé požádali o více než 5000 takových značek, hlavní město tak registruje pětinu z nich. Mají nápisy například UME D0BRY nebo 000 TRUMP.

Vydávání registrační značky s vlastní kombinací písmen a čísel umožnila od loňského 1. ledna novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Největší zájem o značky s vlastním textem byl v lednu, kdy se začaly vydávat. "V rámci úřadu se jednalo o téměř 100 žádostí denně. Postupně zájem opadl až na současných několik žádostí denně, průměrně jde o tři žádosti za každý pracovní den," uvedl mluvčí.
Lidé si v Praze na značku nechali napsat například UME D0BRY, RUK UNAT0, USM EJSE1, 000 TRUMP, uvedl mluvčí.

Vydání registračních značek s textem na přání se řídí několika pravidly. Lidé si nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. Jedna tabulky stojí pět tisíc korun a tento správní poplatek patří obci, ve které byla značka registrována.

V celém Česku úřady evidovaly k loňskému 29. prosinci 5211 žádostí o registrační značky na přání. Přes 4800 značek už bylo na automobilech v provozu, zbytek byly nevyřízené žádosti a registrace.