Umělá inteligence AIVA dokončila dílo Antonína Dvořáka

Zdroj: Komerční banka, a.s.

Kombinací moderní technologie a klasického hudebního umění vznikl jedinečný projekt. Nová skladba AIVA / Antonín Dvořák: From the Future World op. 71 vytvořená umělou inteligencí se představila na globálním eventu EU a zazní i v pražském Rudolfinu.

Francouzská firma AIVA Technologies vytvořila systém umělé inteligence, který analyzoval na 30 000 skladeb autorů od baroka až po 20. století a který umí skládat hudbu. Proto byla AIVA jasnou volbou pro rozjetí projektu From the Future World, kdy se realizátoři rozhodli dokončit rozepsanou skicu významného hudebního skladatele Antonína Dvořáka.

 

Za projektem stojí Komerční banka, PKF – Prague Philharmonia a marketingová agentura Wunderman. Zdaleka nám nešlo jen o technologický experiment. Chtěli jsme skutečně vyzkoušet možnosti AI a vytvořit dílo, které se bude posluchačům líbit a vzbudí pozitivní emoce,“ říká dvojice kreativních ředitelů Filip Humpl a Richard Stiebitz z agentury Wunderman.

 

Pozitivní ohlasy u nás i v zahraničí

 

Představení skladby, která nese názeAIVA / Antonín Dvořák: From the Future World op. 71 v Bruselu v průběhu slavnostní prezentace Národní strategie České republiky na globálním eventu EU. Účastníci z oblasti vědy a výzkumu si mohli poslechnout první větu, kterou nahrál přední český klavírista Ivo Kahánek.

 

„Na kulturní význam Antonína Dvořáka jsme, my Češi, velice pyšní a hrdě se hlásíme k jeho odkazu. Když jsme se dozvěděli, že tento unikátní projekt v oblasti umělé inteligence vznikl v České republice, oslovili jsme jeho realizátory s žádostí ukázat ho zde v Bruselu. Zároveň jsme potěšeni, že jsme touto cestou přispěli k jeho zviditelnění v evropském měřítku,“ uvedl Petr Očko, náměstek ministra z Ministerstva obchodu a průmyslu České republiky.

 

Na druhou část skladby se mohou posluchači těšit na hudebním festivalu Rock for People, kde ji zahraje PKF – Prague Philharmonia v rámci koncertu s kapelou Vypsaná fixa. Třetí, závěrečná část skladby zazní v rámci Orchestrálního cyklu PKF – Prague Philharmonia 15. listopadu ve Dvořákově síni Rudolfina pod taktovkou šéfdirigenta PKF, Maestra Emmanuela Villauma.

 

„Nad tímto projektem jsme strávili stovky hodin času a společné práce. V bankovnictví používáme digitální řešení pro zlepšení nabídky klientům. V rámci partnerství s PKF Prague Philharmonia se nám oba světy propojily do tvorby něčeho nového a krásného. Pustili jsme se do neprozkoumaných vod bez záruky úspěchu. Všem, kteří se na vzniku tohoto zajímavého projektu podíleli, patří velké díky. Věřím, že si dílo najde své posluchače a fanoušky,“ uzavírá generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

 

Více o projektu na www.fromthefutureworld.cz