Úředníci bez maturity by mohli dostat pět let na doplnění vzdělání

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Vláda se patrně nezaujme stanovisko k senátnímu návrhu, který má dát úředníkům ještě pět let na doplnění potřebného vzdělání kvůli služebnímu zákonu. Většina ministerstev sice předlohu podpořila s cílem zachovat funkčnost státní správy, proti se ale postavilo ministerstvo financí.

Senátní novela o státní službě by podle něj umožnila požádat o přijetí do služebního poměru zaměstnancům, kteří podle platných předpisů nedostali výjimku pro setrvání kvůli tomu, že se dlouhodobě neosvědčili.

Ministerstvo vnitra by novelou chtělo řešit i vyšší platy nastupujících zaměstnanců, kteří mají praxi mimo státní správu. Například do Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či Českého báňského úřadu není možné přijmout pracovníky bez adekvátní praxe, uvedlo ministerstvo. Chtělo by rovněž zavést „určitou formu náborového příspěvku“. Šanci na doplnění novely bude mít nyní ve Sněmovně.

Senátní novela má zabránit tomu, aby v polovině příštího roku muselo být propuštěno přes 500 referentů. Úprava se týká pracovníků finančních a katastrálních úřadů nebo České správy sociálního zabezpečení. Jen z pražského ústředí této správy by muselo odejít 300 z 1600 pracovníků, což by mohlo způsobit problémy s výplatou důchodů. V případě Puncovního úřadu by to byla dokonce pětina zaměstnanců.

Nově by si podle novely museli tito úředníci doplnit požadované středoškolské vzdělání do roku 2021. Dosavadním úředníkům bez příslušného vzdělání by měl podle předlohy pracovní poměr zaniknout nikoli 30. června 2017, ale až 31. prosince 2021. Podobně upravená novela prodlužuje pro úředníky do 31. srpna 2021 lhůtu pro předložení žádosti o přijetí do služebního poměru.