Úspěšný Komárek sám odchází z pozice šéfa protikorupční policie

Milan Komárek

Milan Komárek Zdroj: ctk

Milan Komárek k 31. červenci z osobních důvodů opouští pozici šéfa protikorupční policie. Útvar dočasně povede současný náměstek ředitele Jaroslav Vild. Policejní prezident Tomáš Tuhý chce nového ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vybrat do podzimu. Tuhý to oznámil dnes.

Komárek se stal šéfem protikorupční policie v polovině loňského června. Funkci získal ve výběrovém řízení. „Plukovník Komárek mě informoval, že svůj post opouští z osobních důvodů, které jsem vyslechl a plně je respektuji. Jeho práce si velmi vážím,“ uvedl Tuhý. „Předpokládám, že ÚOKFK bude mít kompletní vedení na podzim,“ dodal.

Na postu obstál

Podle policejního prezidenta se podařilo Komárkovi útvar stabilizovat a také hrál důležitou roli při přípravě a vzniku týmu Kobra, který nově bojuje s daňovou kriminalitou.

Tuhý nadále počítá s tím, že Komárek bude pracovat v řídicích funkcích policie. Předtím působil jako náměstek krajského policejního ředitele ve Středočeském kraji.

Protikorupční policie prověřuje a vyšetřuje vedle korupce také hospodářskou a finanční trestnou činnost.

V loňském roce útvar předal žalobcům návrh na podání obžaloby například v kauzách Promopro, nákupu vozů Tatra pro českou armádu, údajně zmanipulovaných zakázek kolem bývalého hejtmana Davida Ratha či v případu náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky a exředitele IT odboru Milana Hojera.

Protikorupční policie loni obvinila 393 lidí, což bylo o 59 více než v předchozím roce. Policisté tohoto útvaru loni zajistili při vyšetřováních majetek za téměř 5,4 miliardy korun.

Tuhý dnes také poděkoval za více než dvacetiletou práci u policie Bedřichu Koutnému, který se k 31. červenci rozhodl rezignovat na post ředitele policie ve Zlínském kraji. Jeho nástupce chce vybrat v nejbližších dnech.