Ústecký kraj odmítl platit za chyby v dotacích, europeníze přestanou téct

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Zastupitelé Ústeckého kraje odmítli finanční účast kraje na placení pokuty, kterou žádá Evropská komise kvůli chybám v ROP Severozápad. Kraj podle zastupitelů nenese odpovědnost za pochybení v dotačním programu. Evropská komise kvůli chybám žádá zaplacení sankce 2,6 miliardy korun.

Regionální operační program Severozápad (ROP SZ) je kvůli problémům od loňska pozastaven. Jeho opětovné spuštění závisí na rozhodnutí o zaplacení pokuty. Podle náměstka ministra financí Jana Gregora zastupitelé svým rozhodnutím možné spuštění dotačního programu zablokovali.

„Nedokázali jsme se s ministerstvy domluvit. My říkáme, že to není naše vina, že zodpovědné za kontrolu je minimálně ministerstvo financí. Veškerá zodpovědnost ale byla přenesena na nás a za této situace jsme nebyli ochotni na to přistoupit,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Gregor v reakci na to řekl, že tím pádem nelze prozatím počítat s obnovením programu. O případné účasti na placení pokuty budou dnes odpoledne rozhodovat i zastupitelé Karlovarského kraje. Bubeníček (KSČM) už nyní naznačil, že podle dosavadních jednání by jejich rozhodnutí mělo být obdobné.

„O tom, zda uhradí či neuhradí korekci, nyní musí rozhodnout ministerstvo financí a Karlovarský kraj. Pokud se rozhodnou, že korekci neuhradí, dojde k zastavení celého operačního programu a neproplacení financí jednotlivým žadatelům,“ uvedl předseda Regionální rady ROP SZ Petr Navrátil.

Pokuta, kterou Evropská komise kvůli chybám při udělování dotací žádá, představuje zhruba 2,6 miliardy korun. Podle Navrátila by 600 milionů měli zaplatit žadatelé, kteří v dotačních projektech pochybili, na kraje připadá něco přes dvě miliardy korun.