ÚSTR potvrdil propouštění, odejít má pětina zaměstnanců

Zdeněk Hazdra

Zdeněk Hazdra Zdroj: ctk

V Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se bude propouštět. Potvrdila to rada ústavu, když definitivně schválila kritizovaný nový organizační řád. Propouštění zasáhne 21 lidí, což je zhruba pětina z celkového počtu zaměstnanců. Odbory jsou proti. Šest lidí může díky zásahu některých odborářů přejít do Archivu bezpečnostních složek (ABS). Propuštění dostanou odškodné ve výši pěti platů. Organizační řád začne platit 1. dubna příštího roku.

V souvislosti s tím se zruší v ústavu odbor informatiky a digitalizace. Právě z něj má většina lidí odejít, jedno oddělení má zaniknout. Archiválie z ABS by už neměl digitalizovat ústav, ale archiv.

Odboráři považují změny za protizákonné a za snahu nového vedení zbavit se nepohodlných lidí. Kritizují také, že si vedení nechává jen sobě blízké zaměstnance. To ale ředitel ústavu Zdeněk Hazdra odmítá. Jde prý o systémové řešení. „My o ta tabulková místa nepřijdeme. Budeme chtít posílit ústav v rámci výzkumu a vzdělávání. Na druhé straně bude dál působit ABS, který bude rovněž personálně posílen. Vyjednaný rozpočet pro rok 2015 to umožňuje,“ řekl novinářům.

Odboráři uspořádali před budovou protestní happening. Podle historika Petra Blažka jsou na výpovědi navrženi lidé, kteří pomáhali ústav zakládat. „Místo, aby dostali odměny k Vánocům,“ řekl. Hazdra nesouhlasí s nařčením, že za propuštěním jsou politické zájmy. Jde především o výpověď badateli Radku Schovánkovi, který svědčil v kauze údajné někdejší spolupráce ministra financí Andreje Babiše s StB.

Vedení slibuje zvýšení efektivity

Změny v ústavu souvisejí s údajnými chybami v milionech naskenovaných archivních materiálů. Předsedkyně rady ÚSTR Emilie Benešová tvrdí, že se díky reorganizaci zvýší efektivita práce a vědecká prestiž. Zefektivnit by měla prý i digitalizaci a přispět k větší otevřenosti archivu.

Při výpovědích se podle vedení zohlednila i sociální situace zaměstnanců. To ale někteří odboráři zpochybňují. Dnes se kvůli tomu strhla na jednání rady hádka mezi vedením ústavu a předákem Miroslavem Vodrážkou. „Jste podvodníci. Řekli jsme kritéria a vy jste je ignorovali,“ řekl. Podle Hazdry se reorganizují především ta místa, kde většinou nepracují vysokoškoláci. Na nová místa, například v oddělení vzdělávání, by podle Hazdry měli přijít kvalifikovaní odborníci.

Ředitelka ABS Světlana Ptáčníková oslovila ty zaměstnance, se kterými archiv spolupracoval a kteří prý jsou schopni pracovat podle nových pravidel. „Část zaměstnanců totiž programově odmítá uznat jakoukoliv chybovost. Samozřejmě tyto zaměstnance, kteří nejsou ochotni dialogu, jsme neoslovili,“ reagovala na dotaz novinářů.

Po přímluvě odborů uzavře smlouvy na dobu neurčitou a bez zkušební doby, což podle ní není běžné. Počet zaměstnanců archivu se zvýší na 30, z toho z ÚSTR přejde šest a k nim přibudou další dva. Archiv přijímá lidi do digitalizace, IT oddělení a rozšiřuje oddělení agendy zákona o třetím odboji. Tam vznikne sedm nových míst.

Šašek provokuje: Už ten ÚSTR zrušte