V Čáslavi havaroval maďarský gripen, piloti se katapultovali

Trosky maďarského gripenu na letišti v Čáslavi

Trosky maďarského gripenu na letišti v Čáslavi Zdroj: ctk

nehoda maďarského gripenu v Čáslavi
Trosky maďarského gripenu na letišti v Čáslavi
nehoda maďarského gripenu v Čáslavi
Trosky maďarského gripenu na letišti v Čáslavi
Vojenské cvičení Lion Effort
10
Fotogalerie
Na vojenském letišti v Čáslavi havarovala stíhačka Jas-39 Gripen maďarské armády. Oba dva piloti se stihli včas katapultovat. Letadlo skončilo v poli za dráhou. Příčinu nehody zjišťují vyšetřovatelé. Provoz na letišti byl vpodvečer obnoven.

Letadlo havarovalo při příletu na vojenské cvičení. „Při přistání byli oba piloti nuceni se katapultovat, jsou v pořádku, bez následků na zdraví. Letoun se momentálně nachází v neopravitelném stavu ve volném poli za vzletovou a přistávací drahou,“ řekl mluvčí základny Tomáš Maruščák. Havarovaný gripen je na první pohled značně poničený, má poškozená křídla, ocasní plochu, kabina zcela chybí.

V Čáslavi právě probíhá mezinárodní cvičení Lion Effort s účastí armád provozující tento typ letadel. Kromě českých pilotů se ho účastní i Švédsko a Maďarsko. Bez letadel své vojáky vyslala i thajská armáda. Cvičení bude dočasně během středy přerušeno, aby mohla na místě pracovat maďarská vyšetřovací komise. Nehodu také vyšetřuje komise odboru vojenského letectví sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany.

Letiště je nyní uzavřeno. „Stroje, které byly právě ve vzduchu, byly přesměrovány na záložní letiště v Pardubicích,“ uvedl Maruščák. Dočasně bylo přerušeno i mezinárodní cvičení Lion Effort. Na jak dlouho, bude podle něj záležet na vyšetřování.

Mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová řekla, že záchranáři vyjeli na místo, ale po cestě byli odvoláni zpátky, protože letiště podle ní zřejmě využilo jiného lékaře, který tam byl v době nehody. Podle Maruščáka piloti žádné prvotní ošetření nepotřebovali. „Každopádně bude následovat důkladné lékařské ošetření kvůli katapultáži, při které dochází k vysokým přetížením,“ podotkl Maruščák.

Nynější čáslavské cvičení má mimo jiné připomenout, že švédské stíhačky střeží nebe nad Českem už deset let. Prvních šest přiletělo do ČR 18. dubna 2005. Do výzbroje české armády byly gripeny zařazeny 26. dubna 2005 a český vzdušný prostor začaly střežit 1. července 2005. Do konce srpna téhož roku dodali Švédové i zbylých osm strojů. Cvičení v Čáslavi začalo 11. května a má trvat do 24. května

Nehody vojenských letadel v Česku
16. června 2000Vojenský stíhací bombardér Su-22 se zřítil u obce Kladeruby na Třebíčsku v blízkosti armádního letiště v Náměšti nad Oslavou. Pilot se katapultoval, pád však nepřežil.
1. srpna 2000U obce Čejkovice nedaleko Chrudimi havaroval letoun L-29 Delfín. Pilot, šéf bojové přípravy vzdušných sil a plukovník generálního štábu Ján Malo, na místě zemřel.
10. října 2000Dvě vojenská stíhací letadla MiG-21 se zřítila u obce Bílek na Havlíčkobrodsku. Při havárii zahynuli oba piloti.
1. srpna 2001Nedaleko Pelhřimova havarovalo cvičné vojenské letadlo L-39 Albatros. Pilot při nehodě zahynul.
24. února 2003Podzvukový bitevník L-159 Alca se zřítil ve vojenském výcvikovém prostoru Jince na Příbramsku. Zkušený třicetiletý pilot nehodu nepřežil. Příčinou havárie byla chyba pilota, který prováděl nebezpečný manévr v příliš malé výšce.
9. září 2004Šest britských vojáků zahynulo v troskách vrtulníku, který se zřítil poblíž letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Vojenský vrtulník Lynx, který se účastnil česko-britského cvičení Flying Rhino (Létající nosorožec), po dopadu na zem shořel. Podle svědků stroj zavadil o elektrické vedení.
15. září 2007Dva české bojové letouny L-39 Albatros o sebe lehce zavadily křídly při letecké ukázce na Dni NATO. Piloti s poškozenými stíhačkami přistáli bez problémů, nikdo nebyl zraněn.
Srpen 2010Pilot bitevníku L-159 na základně v Náměšti nad Oslavou nezvládl přistání a vyjel mimo dráhu. Armáda o nehodě neinformovala, v září to uvedla televize Nova.
12. července 2010U Holic na Pardubicku spadlo do lesa vojenské cvičné letadlo L-39 Albatros. Oba piloti se ze stroje včas katapultovali.
16. prosince 2010Na Třebíčsku nedaleko obce Biskupice havaroval armádní letoun L-39. Oba piloti se katapultovali. Letoun, kterému za letu vysadil motor, dopadl do lesa. Nikomu se nic nestalo.
23. května 2012Na letišti v Čáslavi havaroval při přistání ruský vojenský letoun typu Antonov An-30 a začal hořet. Na palubě pozorovacího stroje bylo 23 lidí. Šest z nich - pět ruských a jeden český voják - utrpělo zranění, většinou popáleniny. Příčinou nehody bylo nezvládnutí techniky pilotáže a nedodržení nařízených parametrů při přistání.
22. listopadu 2012U obce Radovesnice I západně od Kolína spadl jednomístný podzvukový bitevník L-159. Pilot, který podle vyšetřovatelů nehodu zavinil, při havárii zemřel.
19. května 2015Na letecké základně v Čáslavi havaroval letoun Jas-39 Gripen maďarské armády. Piloti se katapultovali, letadlo skončilo za přistávací drahou v poli.

Zdroj: ČTK