V Česku klesly investice firem, o dalším směru rozhodne podzim

V Česku se zadrhl růst investic. Hovoří o tom pololetní data Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle nichž domácí firmy oproti prvnímu čtvrtletí omezily své investice o takřka 1,4 procenta. „Na vině byly jednak vysoké investice do nehmotného majetku během prvního čtvrtletí, ale i mírný pokles investic v případě strojů a zařízení,“ uvedl Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Hlasy z podnikatelské sféry zatím na poplach nebijí. „Je předčasné ze čtvrtletních dat vyvozovat dalekosáhlejší závěry, je třeba počkat na další kvartál. Vyhlídky firem se ale komplikují rostoucím počtem rizikových faktorů, oslabením Německa počínaje a sílícím konfliktem na Ukrajině konče,“ říká analytik Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek s tím, že recesní strašák Česko stále zcela neopustil. „V posledních měsících nepozorujeme tendence k omezování investic,“ doplňuje šéf Asociace exportérů Jiří Grund.

Oproti loňsku zůstává investiční apetit firem stále v o poznání lepší kondici. Na rozšíření výroby a nákupu nových strojů padlo z korporátních rozpočtů o bezmála 7 procent více peněz než loni. „Ekonomika stále roste, pokles investic oproti prvnímu čtvrtletí je však negativní zprávou,“ varuje Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Ani revize statistických dat nezměnila nic na faktu, že česká ekonomika oproti minulému čtvrtletí zastavila svůj růst. Oproti loňsku je výkon domácího hospodářství silnější o 2,7 procenta. „Pro druhé pololetí počítáme se zpomalením tempa růstu české ekonomiky, meziroční růst by se ale každopádně měl udržet v kladných číslech,“ uvádí analytik UniCredit Pavel Sobíšek.

Vývoj českého HDP


Podle expertů bude další vývoj ekonomiky záležet především na tom, jak se exportéři vypořádají se slábnoucí poptávkou v Německu. „Nová data z německé ekonomiky jsou velmi znepokojivá. Znepokojivý je i vývoj na Ukrajině. Pokud se rozběhne další kolo vzájemných sankcí, bude ekonomika opět negativně zasažena,“ říká Vladimír Pikora z Next Finance.

Za celý rok čekají analytici UniCredit a Raiffeisenbank růst české ekonomiky kolem 2,5 procenta, 1,8 až 2,2procentní růst pak předpokládá Svaz průmyslu a obchodu.