V Česku vzniklo nejméně firem za posledních pět let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

V prvním pololetí vzniklo v České republice nejméně firem za posledních pět let, celkem 11 421. Meziročně jde o pokles až o šest procent. Důvodem je podle agentury Čekia špatná ekonomická situace, utažené úvěrové kohoutky ze strany bank a zhoršující se platební morálka firem.

„Tuzemská ekonomika v posledních měsících přešlapuje na místě a prognózy pro nejbližší období jsou spíše pesimistické. Také evidujeme další signály o zhoršené platební morálce podniků, což naznačuje přicházející ekonomický útlum, a tedy i menší motivaci rozjíždět nový byznys,“ uvedla analytička agentury Petra Štěpánová.

:

Na konci června Čekia evidovala necelých 366 500 firem, z toho 24 967 (6,8 procenta) akciových společností a 341 528 (93,2 procenta) společností s ručením omezeným. Celkový počet kapitálových společností registrovaných v České republice od konce roku 2011 vzrostl téměř o devět tisíc. V prvním pololetí letošního roku zaniklo celkem 2 074 firem.

„Nejvíce firem vznikalo v roce 2007, kdy podnikatelé využívali ekonomický boom, a na vlně všeobecného optimismu, často zakládali i společnosti, které neměly opodstatněný podnikatelský záměr. V době se přirozeně zvýšila míra zániku těchto firem, a také počet nově zakládaných subjektů klesá,“ sdělila analytička Štěpánová. Dodala, že celkový počet firem v Česku kontinuálně stále roste.