V Krkonoších a Jeseníkách hrozí laviny

V Krkonoších napadlo šedesát centimetrů sněhu

V Krkonoších napadlo šedesát centimetrů sněhu Zdroj: Libor Zavoral

Třetí stupeň lavinového nebezpečí vyhlásili před víkendem v Krkonoších a Jeseníkách. Po silném sněžení horská služba vůbec nedoporučuje náročnější túry a upozorňuje, že třetí stupeň je pro turistické lyžaře nejzrádnější.

Na hřebenech Krkonoš napadlo okolo 60 centimetrů sněhu, uvedl lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Špindlerův Mlýn. Sníh padal na zmrzlý podklad při silném větru, který na závětrných svazích uložil velká množství sněhu. „Sněhová pokrývka je nestabilní. Pro nezkušené to znamená ukončení túr v nebezpečných oblastech,“ uvedl Cingr. Podobná situace je i v nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách. I zde je důvodem příval sněhu. Šéf jesenické horské služby Michal Klimeš varuje návštěvníky, aby se nepouštěli nejen do lavinových katastrů, ale ani do ostatních míst mimo turisticky značené cesty.

Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit i horskou službou označené ohrožené frekventované cesty, například trasy výstupu. Lavinu může uvolnit i jednotlivý lyžař nebo zbloudilý běžkař.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Dnes ráno na hřebenech sněžilo a dohlednost byla do 50 metrů. Teplota byla asi šest stupňů pod bodem mrazu. Vítr v nárazech na hřebenech dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Hřebenové túry horská služba nedoporučuje i kvůli závějím, které vítr na cestách tvoří.

V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a příjezdové cesty. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.