V Praze je spolupráce ANO-ČSSD blízko,v Ostravě a Brně jasná není

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci ve volebním centru hnutí ANO v Praze, kde 11. října sledoval výsledky komunálních a senátních voleb.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci ve volebním centru hnutí ANO v Praze, kde 11. října sledoval výsledky komunálních a senátních voleb. Zdroj: CTK

Vyjednávání o povolebních koalicích ve městech dnes naplno začala, ale deklarovaná vůle vládních stran spolupracovat i na magistrátech už dostala trhlinu. Poté, co v Olomouci zůstane vítězné ANO mimo vedení magistrátu, kde naopak bude ČSSD, předseda hnutí Andrej Babiš řekl, že ČSSD se tam "spojila s kmotry".

V Ostravě a v Brně, kde ANO rovněž vyhrálo a ČSSD byla druhá, se ANO podle Babiše do koalice se sociální demokracií nechce. Ze tří největších měst republiky tak mají ČSSD a ANO ke spolupráci zatím nejblíže v Praze, kde by mohly vládnout s Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN).

Silná role místních hnutí

V dalších významných městech do radničních koalic významně promlouvají různá místní hnutí, která někde volby i vyhrála. V Liberci chce vítězná Změna pro Liberec vytvořit trojkoalici s ANO a Starosty pro Liberecký kraj. Ve Zlíně to zatím vypadá na dvoukoalici vítězného hnutí STAN s druhým ANO. V Českých Budějovicích vyhrálo ANO, ČSSD je tam ale důležitým hráčem. Variant většinových koalic je v krajských Budějovicích několik. V Ústí, kde rovněž vyhrálo ANO, chce hnutí jako první jednat s PRO! Ústí, které tam skončilo ve volbách druhé, dohromady by měly pohodlnou většinu. V Pardubicích vede magistrátní jednání vítězné hnutí ANO - jednalo s ČSSD a neformálně s dalšími uskupeními.

Povolební rozhovory začaly či výrazně pokročily i v jiných než krajských městech. V Mladé Boleslavi už se dnes politici na koalici dokonce dohodli - radu vytvoří vítězná ODS, TOP 09, Volba pro Mladou Boleslav s ANO. Primátorem bude opět Raduan Nwelati (ODS), který funkci zastává již osm let. Také v čele Trutnova zřejmě bude dál současný starosta, občanský demokrat Ivan Adamec. Rovněž zde vyhrála volby ODS a koalici utvoří se Sdružením pro Trutnov, Volbou pro město Trutnov (VPM) a TOP 09. V Mělníku uzavřelo vítězné Mé město starosty Ctirada Mikeše koalici s TOP 09 a Mělničany. Radnici povede dál někdejší sociální demokrat Mikeš. Karvinou a Havířov asi ovládnou koalice ČSSD a KSČM.

Čeká se hlavně na Prahu

Největší pozornost je tradičně upřena na Prahu. V hlavním městě se už ANO a ČSSD shodly na tom, že jejich programy lze sladit, dalším partnerem v koalici na pražské radnici by mohla být Trojkoalice. Stabilitu uvažované koalice by mohli svou tolerancí z opozičních lavic vyztužit Piráti. ANO, ČSSD a Trojkoalice by totiž v zastupitelstvu měly jen těsně nadpoloviční většinu.

V Brně a Ostravě se podle Babiše hnutí ANO do koalice s ČSSD nechce, sociální demokracie tam prý nemá dobrou pověst. „My s nimi nepůjdeme, podíleli se na podivných zakázkách,“ poznamenal Babiš. Premiér a předseda ČSSD Sobotka na to řekl, že Babišova slova o Brně a Ostravě jsou krátkozraká.

V Ostravě se zatím zástupci vítězného ANO setkali s reprezentanty dalších stran. Podle tamního lídra hnutí Tomáše Macury jsou na stole stále dvě varianty možné koaliční spolupráce, tedy spojení ANO s hnutím Ostravak, nebo s ČSSD a přibrání třetího koaličního partnera, kde v úvahu přicházejí lidovci nebo ODS. Z vyjádření Macury však vyplývá, že hnutí preferuje spíše spolupráci s Ostravakem. Babišova slova o nechuti k ostravské ČSSD prý bere jako doporučení centrály. „Pan Babiš vyjádřil i námi preferovanou variantu povolebního uspořádání,“ uvedl.

Dvě možné koalice v Brně

Také v Brně hnutí ANO zvažuje dvě možné koalice. Jedna je s lidovci a sociálními demokraty. Pro ANO je ale prioritní varianta s lidovci, zelenými a Žít Brno. Obě koalice by měly 31 zastupitelů, tedy nadpoloviční většinu.

Pokud jde ještě o Prahu, TOP 09, která tam dosud měla v osobě Tomáše Hudečka primátora a ve volbách skončila druhá, začala vyjednávat o vlastní koalici. Připouští ale i to, že skončí v opozici. S ANO má TOP 09 dlouhodobě napjaté vztahy a do pražské koalice s ní nechce. Babiš dnes přitom řekl, že Hudeček se dříve jeho hnutí nabídl na kandidátku. Primátor pak prohlásil, že to bylo právě naopak, ANO dalo nabídku jemu a on to odmítl. Spolupráce ANO a TOP 09, těchto na parlamentní úrovni znepřátelených stran, se však rýsuje v Příbrami, kde bude vítězné ANO jednat o povolební spolupráci právě s TOP 09. „Nám se to trochu nepotkává s vysokou politikou, ale já myslím, že jiná cesta není,“ uvedl lídr tamního ANO Jindřich Vařeka.