V Praze zahájí činnost think-tank spojený s hnutím ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Na pražském Žofíně dnes zahájí činnost think-tank vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Institut pro politiku a společnost, jak zní oficiální název, má podle Babiše mimo jiné vychovávat nové politiky, kteří by se mohli zapojit do hnutí. Cílem má být podle zakladatelů rovněž diskuse napříč společenskými vrstvami, debata o českých národních zájmech a vytváření prostoru pro politiky nové generace.

„Naše hnutí je stále obviňováno, že jsme nějací populisti bez programu. Naše hodnoty a cíle jsou definovány, akorát jsme je nestihli dát na papír,“ řekl novinářům ke vzniku institutu Babiš. „Institut má sloužit k tomu, abychom vychovávali kvazi politiky v rámci našeho hnutí, mladou generaci,“ doplnil vicepremiér. Už dříve řekl, že centrum by mělo vypracovávat stanoviska a expertizy pro politiky hnutí a doplnit ANO o experty, kteří hnutí zatím chybějí.

Hlavním řečníkem večera bude egyptolog Miroslav Bárta, který vystoupí na téma Vývoj civilizací včera a dnes. Před ním bude mluvit Babiš s kandidátkou na pražskou primátorku Adrianou Krnáčovou. O významu think-tanků v moderní společnosti pak pohovoří Kenneth Maly z univerzity ve městě La Crosse ve Wisconsinu, který bude s institutem spolupracovat.

Chceme spolupracovat i s dalšími lidmi, tvrdí institut

Podle egyptologa Bárty nebude institut navázán pouze na politiky hnutí ANO. „Chceme také spolupracovat s dalšími obdobnými instituty, nadacemi, ale i stranami, hnutími, vědci a politiky, jejichž cílem je zdravá, dlouhodobě udržitelná, liberální a proevropská společnost reflektující svou minulost,“ uvedl Bárta v tiskové zprávě.

Kromě Bárty bude s institutem spolupracovat také bývalá ministryně životního prostředí Rut Bízková či členové evropské liberální frakce ALDE, jejíž součástí jsou i europoslanci ANO.

Zázemí v podobě think-tanků, které vzdělávají členy a pořádají konference, si vybudovala většina českých parlamentních stran. ODS spolupracuje s vysokou školou CEVRO, TOP 09 založila think-tank TOPAZ, sociální demokraté spolupracují s Masarykovu demokratickou akademií.