V prvních sečtených obcích uspěli nezávislí a lidovci. Do Senátu komunista

volby, volební místnost

volby, volební místnost Zdroj: ctk

První výsledky obecních voleb byly dnes známy před 14:30 z Kotopek na Berounsku, Lužice na Prachaticku a Hory Svatého Václava na Domažlicku. Zhruba ve stejnou dobu sečetli komisaři hlasy v prvním ze senátních okrsků, a to v Bukovanech na Příbramsku.

V Kotopekách budou v zastupitelstvu lidé z kandidátky Sdružení za rozvoj obce, jež byla jediná, a dostala tedy stoprocentní podporu. Obdobná situace byla v Lužici, v obci kandidovala jen KDU-ČSL. K urnám přišly v obou obcích zhruba dvě pětiny voličů.

V Hoře Svatého Václava kandidovala dvě místní sdružení - Sdružení nezávislých kandidátů Hory Svatého Václava a Sdružení nezávislých kandidátů pro pravou vesnici Hora Svatého Václava. V zastupitelstvu si rozdělila místo v poměru čtyři ku jedné. K volbám tam přišlo 43 z 59 voličů.

Výsledky voleb v Hoře Svatého Václava (v %)Výsledky voleb v Hoře Svatého Václava (v %)|E15

V senátních volbách v Bukovanech vyhrál jednoznačně komunistický kandidát Josef Hála s deseti hlasy před dosavadním senátorem Josefem Řihákem z ČSSD a Václavem Švendou z TOP 09, kteří získali shodně po čtyřech hlasech. V obci s 87 voliči jich přišlo v senátních volbách hlasovat jen 27, účast tedy byla 31 procent.

První měl sečteno újezd Březina, ze dvou voličů nepřišel žádný
Vojenský újezd Březina u Vyškova je rozlohou největším volebním okrskem v zemi. Má celkem 16 tisíc hektarů. Podle počtu voličů je ale zároveň nejmenším - žijí zde pouze dva voliči. Letošní volby oba dva vynechali. Jejich domovem jsou hájenky uprostřed újezdu, který využívá armáda k výcviku. Prvním z nich je důchodce, který to má do volební místnosti ve Vyškově 20 kilometrů, a druhým lesní dělník, jenž by musel kvůli hlasování cestovat dokonce 35 kilometrů.