V účinnost vstupuje novela zaměstnávání, zpřísňuje podnikání agenturám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
6
Fotogalerie

Dnešním dnem vstupuje v účinnost novela zákona o zaměstnanosti, která zpřísňuje pravidla agenturního zaměstnávání. Umožní mimo jiné postih skrytého zaměstnávání a agenturám ukládá mimo jiné povinnost zaplatit půlmilionovou kauci, pokud budou chtít nabízet své služby.

Za "zastřené zprostředkování zaměstnání", tedy zajišťování pracovních sil bez respektování zákonných podmínek, bude nově hrozit pokuta až pět milionů korun. Nová úprava má také odstranit nedodržování zásady srovnatelných mzdových a pracovních podmínek dočasně přidělovaného zaměstnance. Zabránit by měla také obcházení odvodů na sociální a zdravotní pojištění a záloh na daň z příjmu.

Novela také zvýší sankce za pochybení agentur. Od změn si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje to, že na trh budou vstupovat pouze agentury, které mají odpovídající zázemí a jsou schopny zaručit minimální účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení.

Agenturní zaměstnávání bylo v minulosti terčem kritiky, týkající se špatných pracovních podmínek a nízkých mezd pronajímaných pracovníků. Počet pracovníků, které si firmy pronajímají od agentur práce, se za posledních pět let zvýšil o téměř dvě třetiny. Zatímco v roce 2011 agentury poslaly podnikům asi 172 tisíc lidí, loni to bylo přes 277 tisíc osob.

Agentury často do firem posílají cizince na práci, o kterou čeští občané nestojí. Podle Asociace pracovních agentur se v ČR kromě čtvrt milionu legálně zaměstnaných agenturních zaměstnanců pohybuje minimálně stejný počet nelegálních pracovníků.