Valachová chce zavést dvě úrovně maturity z matematiky

Příští ministryně školství Kateřina Valachová

Příští ministryně školství Kateřina Valachová Zdroj: CTK

Příští ministryně školství Kateřina Valachová (nestr.) chce dvě úrovně obtížnosti pro maturitu z matematiky. Maturita z matematiky by měla být podle dosavadních plánů ministerstva od roku 2019 povinná, zatím si mohou maturanti vybrat mezi ní a cizím jazykem. Právě kvůli tomu chce Valachová systém maturit změnit. Prezident Miloš Zeman jmenuje Valachovou ministryní příští středu.

Valachová se o svých plánech vyjádřila serveru Aktuálně.cz.

Podle průběžných výsledků neuspěla letos u maturity z matematiky téměř čtvrtina studentů. Proto by měla mít obtížnost zkoušek podle Valachové různé úrovně, zvláště v souvislosti s blížícími se povinnými maturitami z matematiky. „V žádném případě nedovolím, abychom ukřižovali naše budoucí maturanty za několik let na něčem takovém. V první řadě budu chtít vědět, jak je možné, že žáci dosahují takto špatných výsledků,“ řekla serveru.

„Zkouška se musí diferencovat směrem ke gymnaziálnímu a následně univerzitnímu vzdělávání a směrem ke střednímu odbornému vzdělávání. Domnívám se, že tento názor převažuje i u odborníků,“ doplnila budoucí ministryně.

Zkouška se musí diferencovat směrem ke gymnaziálnímu a následně univerzitnímu vzdělávání a směrem ke střednímu odbornému vzdělávání

Přípravu novely školského zákona, která má povinné maturity zavést, oznámilo ministerstvo loni ještě za Marcela Chládka (ČSSD), kterého má nyní Valachová na postu ministra vystřídat. Chládek tehdy argumentoval tím, je matematika pro studenty nezbytná bez ohledu na to, jestli po maturitě pokračují v dalším studiu. Před zavedením povinné maturity se bude podle ministerstva pracovat na zlepšení výuky tohoto předmětu.

Někteří odborníci povinnou maturitu kritizují - například didaktik matematiky Milan Hejný, jehož tým stojí za známou alternativní metodou výuky matematiky. Dříve třeba prohlásil, že by povinná maturita znemožnila únik od tohoto „teroru“ žákům, kteří se mu dosud vyhýbali.

Dvě fáze povinné maturity z matematiky

Povinná maturita z matematiky by měla být podle novely spuštěna ve dvou fázích. Od jara 2019 by to mělo být pro obory, kde je už nyní významnou součástí vzdělávacího programu. Pro ostatní střední školy o tři roky později s tím, že z ní budou vyčleněny umělecké školy. Souběžně se začne povinně maturovat také z cizího jazyka.

Chládek musel ve funkci ministra skončit v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců, sám šikanu popírá. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) už nesplňoval přísné nároky na výkon funkce.

„V prvních dnech by mezi mnou a náměstkem ministra pro státní službu mělo dojít ke shodě ohledně jména státního tajemníka ministerstva školství. Jedna z prvních věcí, o které tajemníka, který by měl být brzy jmenován, požádám, bude zpracování zprávy, jak se se zaměstnanci zacházelo,“ řekla Valachová Aktuálně.cz.